Anüs bölgesi kan dolaşımının en zengin olduğu yerlerden biridir. Buradaki kirli kan taşıyan toplardamarlar genel dolaşımla sindirim sistemindeki damarlar arsında birleşmelere sahne olur. Anüs bölgesindeki basıncın çeşitli nedenlerle artması buradaki damarların aniden yırtılmasına ve cilt altına kanamasına yol açar. Halk arasında makadda kan toplanması, makadda ağrılı şişlik diye tanımlanan anal hematomun meydana gelişi bu şekilde olmaktadır. Hastaların bu durumu yanlışlıkla hemoroid olarak yorumlarlar ve hekimlere bu şekilde başvururlar. Bu konuda deneyimi olmayan hekimlerde yanlışlıkla hemoroid teşhisi koyabilmektedir. Bundan dolayı hasta anal bölgedeki bir problemde mutlaka proktoloji konusunda uzman bir genel cerraha görünmelidir.
Anal Hematom Belirtileri
Anal hematom oluşumunda asıl neden anal bölge ve çevresinde artmış olan basınçtır. Bu kabızlık sırasında zorlu bir ıkınmaya bağlı olabileceği gibi doğum travması sırasında kadının ıkınmasına bağlı gelişebilir. İnsanların çoğunda kabızlık problemi vardır. Bu kişiler tuvalette uzun zaman geçirmektedirler. Dışkılamayı sağlamak içinde ıkınmakta ve böylece bu bölgedeki basınç artırmaktadırlar. Bu basınç artışı bazen 40-45 dakikayı bulmaktadır. Bu yüksek basınç buradaki toplardamarlarda kanın geri dönüşümü bozmakta ve burada kanın göllenmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda yine bu yüksek basınç buradaki kılcal damarlarda yırtılmalara yol açmaktadır. Bu yırtıktan anüste cilt altına sızan kan burada anal hematom oluşmasına yol açmaktadır.
Normal doğum sırasında ıkınmanın tek nedeni kabızlık değildir. Aynı zamanda hamile kadın normal doğum sırasında ıkınmak zorundadır. Bebeğin çıkması için annenin uyguladığı basınç aynı zamanda anal bölgede de basıncın artmasına yol açmaktadır. Yeni doğum yapmış bayanlardaki anal hematom nedeni budur.
Anal bölgede yırtılan kılcallardan çıkan kan cilt altında birikir. Bu kanama sürekli değildir. Damar içindeki basınçla dokuya sızan kan arasındaki basınç eşitleninceye kadar devam eder ve durur. Daha sonra bu kan pıhtılaşır. Anüsde cilt altında fark edilir duruma gelir.
Anal hematomda ilk çıkan belirti aniden gelişen ağrıdır. Hasta hiçbir problemi olmadığını aniden şiddetli bir ağrı hissettiğini söyler. Bu ağrı zonklayıcı tarzdadır. Ağrı kesicilerle ilk başlangıçta ağrı geçmez. Zaman geçmeye başladığında hasta makadda bir şişlik fark eder. Şişliğin boyutu çok çeşitli olabilir. Mercimek tanesinden bir erik iriliğinde olabilir. Şişliğin üzerine basmakla hasta şiddetli ağrı hisseder. Kanamanın olduğu yerdeki anüs derisi mor renktedir. Bazen burada bir açılma olursa açılan delikten kan cilt dışına çıkar.
Tedavide amaç ani başlayan ağrının ortadan kaldırılmasıdır. Anal bölgenin sinir yapısı çok zengindir. Bu bölgedeki bir gerileme şiddetli ağrıya yol açar. Hematomun yaptığı gerilmeyi ortadan kaldırmak gerekir. Önce o bölgeye lokal anestezi uygulanır. Sonra ufak bir kesi ile, tercihen koterle girişimde bulunulur. Hematom sıkılarak boşaltılır. Daha sonra kanama kontrolü yapılıp bölge pansumanla kapatılır. Hasta operasyon masasından bir dakikada ağrıdan kurtulmuş olarak kalkar. Bu işlem tercihen diz dirsek pozisyonunda, proktoloji masasında yapılmalıdır.
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Operasyon sonrası hastaya oturma banyoları önerilir. Bunlar 10 dakikayı geçmeyen sıcak su banyolarıdır. Bu banyoları anal sfinkterdeki spazmı azaltarak dolaşımın rahatlaması için kullanmaktayız. Daha sonra anüs kurulanıp çeşitli rahatlatıcı merhemler kullanılabilir.
Bazı anal hematomlarda bu akut ağrılı dönem tedavi edilmeden geçildiyse bir zaman sonra yakınmalar azalır. Hematom vücut tarafından çekilir. Fakat bu dönemde oluşacak bir enfeksiyon burada apse oluşumuna yol açabilir. Eğer apse durumu söz konusu ise cerrahi olarak apse boşaltılmalıdır. Korunmak için kabızlığın ortadan kaldırılması gerekir. Ikınmalar önlenmelidir. Bu amaçla hastaların günde en az 3 litre su içmeleri, posa bırakan sebze yemeklerine ağırlık vermeleri, baharatlı özellikle acılı gıdalardan uzak durmaları öğütlenir.
Kliniğimizde lokal anestezi altında anal hematomda drenaj işlemi uygulanmaktadır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45