Benler tıbbi adıyla nevuslar melanin denilen pigmentin bazı hücrelerde aşırı toplanması ile oluşan tümörlerdir. Vücudun her yerinde görülebilir. Şekilleri ve renkleri çok çeşitli olabilir. Sıklıkla kahverengi oval ya da yuvarlak iyi huylu tümörlerdir. Deriye renk veren melanini melanosit denen hücreler oluşturur. Benlerde bu melanositlerden kaynaklanır. Benlerin oluşumunda kişinin genetik yapısınında önemi fazladır. Genelde araştırılırsa babada veya annede de aynı benler görülebilir.
Benlerin bir kısmı doğuştandır ve yaş ilerledikçe büyür. Fakat bir kısmı da sonradan gelişir. Genetik yatkınlık varsa ömür boyu yeni benlerin oluşma olasılığı vardır.
Benler vücudun çeşitli yerlerinde ve çeşitli şekil ve renkte bulunabilirler. Deri renginden pembe, kahverengi, bazen de koyu siyah renkte olabilirler. Bazıları deri düzeyinde, bazıları deriden kabarık, bazılarının üzerinde kıllar olabilir.
Benler zaman içinde büyürler. Ergenlik dönemi, gebelik, fazla miktarda güneşte kalma sonucu büyümeler artar, hatta yeni benler oluşabilir. Sonradan ortaya çıkan benlerde kıllanma daha fazla görülmektedir.
Ben Alma İşlemi İle İlgili Sık Sorulanlar
Ben Aldırmak Riskli midir?
Ben aldırmanın herhangi bir riski yoktur.
Ben Alındıktan Sonra Tekrar Çıkar mı?
Ben alınan yerde yeniden ben oluşması çok nadirdir.
Ben Tedavisi Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Benin büyüklüğüne, koyuluk derecesine göre ve sayısına göre fiyat değişir.
Ben aldıktan sonra iz kalır mı?
Alınan benin tipine bağlıdır. Nadiren alınan yerde bir çöküklük kalabilir.
Kanserli Ben Nasıl Teşhis Edilir?
Benlerin kanserlileri bilinen en hızlı büyüyen en kısa zamanda metastaz yapan kanserlerdir. Fakat sıradan benlerde kanser görülme olasılığı çok azdır. Fakat melanomlarda renkte bir asimetri vardır. Benin rengi alacalıdır ve bir yarısı diğerine benzemez. Sınırları düzensizdir. Normal benlerde sınırlar çok düzenlidir. Melanomların büyümesi hızlıdır. Çapları genelde 5mm den büyüktür. Bazı benler bu iki grubun arasında yer alır. Bu tür benlere sahip kişilerin mutlaka uzman kontrolünde olması gerekir. Doğuştan olan benlerde melanom gelişme olasılığı daha fazladır. Kuşkulanılan vakalarda mutlaka punç biopsi alınmalıdır. Erken tanı melanomda temel koşuldur.
Cildde çeşitli oluşumlar benlerle sonuçlanabilir. Bunların başında çiller gelir. Yüzde, sırt ve omuz gibi güneşe çok maruz kalınan yerlerde fazladır. Orta yaşlı hastalarda görülen seboreik keratoz veya ileri yaşlarda görülen yaşlılık lekeleri de benlerle karışabilir.
Bazı benler hastalar tarafından beğenilir. Bunlarda sorun yoktur. Bazı benler ise hastaların estetik olarak sinirlerine dokunur. Bu benlerin ise alınması gerekir. Mevcut benin şeklinde, renginde veya boyutunda bir değişiklik olursa, ben kanamaya, kaşınmaya başlamışsa bu benlerden mutlaka biyopsi alınmalıdır. Bunların melenom olma riski fazladır. Eğer patoloji raporu kuşkulu veya melenom olarak gelirse bunlar cerrahi olarak çıkarılır. Bunun için önce lokal anestezi yapılır. Sonra kuşkulu ben eliptik bir kesi ile çevrede normal cilt olacak şekilde çıkarılır. Patoloji raporu melenom gelirse daha ileri tedavilerine geçilir.
Halk arasında yaygın bir söylenti benlere dokunmayın şeklindedir. Bu çok yanlıştır. Ameliyatla alınan ben kanserleşmez. Hatta tam tersi erken tanı şansı yaratır.
Uyguladığımız Ben Tedavi Yöntemi?
Bazı benlerde hastalar tarafından estetik olarak istenmez. Bu tür benlerde cerrahi girişim çok kötü izler bırakır. Bu nedenle bunların cerrahi olarak alınması önerilmez. Bu benlerde muayenehanemizde radyofrekansla buharlaştırma yöntemi uygulanmaktadır. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Radyofrekans radyo dalgaları ile beni buharlaştırır. İşlemden sonra o bölgede bir kabuklanma olur. Kabuk yaklaşık 2 haftada düşer sonra yerinde bir kırmızılık olur. Kırmızılığın düzelmesi 2-3 ayı bulur. İz kalma olasılığı benin derinliğine göre hemen hemen yoktur.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45