• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

BENLERİ ALDIRMAK TEHLİKELİ Mİ?

Benler toplumda sık görülen çeşitli renk ve büyüklüklerde olan deriden kabarık veya deriyle ayrı düzeyde oluşumlardır. Vücutta melanosit denilen hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu urlardır. Bunlar çok çeşitlidir ve renkleri farklıdır. Kırmızıdan siyaha kadar çok çeşitli renklerde olabilir. Bunların bir kısmı doğuştandır. Genetik faktörler etkendir. Bir kısım benler ise sonradan oluşur. Bunlar başlangıçta çok küçük boyuttadır. Yıllar geçtikçe ve güneşe ne kadar çok maruz kalınırsa boyut olarak büyürler.

Benlerin çoğu iyi huyludur. Doğuştan olan benlerin üzerinde bazen kılda olabilir. Benlerdeki en büyük tehlike bunların bir kısmında kanserleşme riski olmasıdır. Malign melenom denen ben kanserleri en tehlikeli ve en hızlı yayılan kanserlerdir. Bunlar kanserleşme eğilimi olan benlerden kaynaklanabilir. O nedenle benlerin bir an önce alınması yararlıdır.

Mevcut bir benin renginde, boyutlarında ve ciltteki sınırlarında farklılaşmalar olduysa ve benlerin çoğu kısa sürede 0.5 cm’ yi geçip, sınırlarında düzensizlik olursa hekime müracaat etmelidir. Açık tenli, güneşe çok maruz kalan kişilerde bu durum daha fazla görülür. Ayrıca travmaya çok maruz kalan yerlerde olan benler (örneğin ayak tabanı, el ayası, erkeklerde sakal traşı olunan bölge) risk oluşturur. Baştan beri rengi mavi-siyah olan benlerde özellikle dikkatli olunmalıdır. Bunların dışında ailesinde cilt kanseri (melanom) öyküsü olan kişilerde dikkatlice izlenmelidir.

Ben Alma Kansere Yol Açar Mı?

Benleri aldırmak kansere yol açmaz. Tam tersine kanserleşme olasılığı olan veya melanom olduğu düşünülen benler bir an önce cerrahi olarak alınıp patolojiye gönderilmelidir. Çünkü malign melanomlar bilinen en hızlı yayılan kanserlerdir. Çok kısa sürede uzak organ metastazı yaparlar.

İyi huylu olduğu düşünülen benler kliniğimizde radyo frekans denen buharlaştırma yöntemi ile alınmaktadırlar. Kanserleşme olasılığı olan veya kanser olduğu düşünülen benlerde ise cerrahi işlem yapılmalıdır. Lokal anestezi altında 5-10 dakikalık bir operasyonla ben alınır. Patoloji sonucu malign melenom gelirse ileri tetkik ve tedavileri yapılır.

Benler radyo frekans (buharlaştırma yöntemi) ile alındıktan sonra alınan yerde bir kabuklanma olur. Daha sonra 2 hafta içinde kabuk düşer yerini bir kırmızılığa bırakır. Bu kırmızılığın cilt rengini alması 2-3 ayı bulur. Bu işlemden sonra ilk zaman benin alındığı yerde bazen hafif bir çöküklük olabilir. Bu çöküklükte benin taban derinliğine bağlı olarak zamanla dolar.

Cerrahi olarak çıkarılan benlerde çizgi şeklinde bir iz kalır. Bu iz benin yerine, büyüklüğüne, göre farlılık gösterir. Tıbbi olarak bir sakıncası yoksa, benin iyi huylu bir ben olduğundan eminsek bunların cerrahi olarak alınmasının bir anlamı yoktur. Cerrahi kanserleşme riski olan benlerde başvurulması gereken bir işlemdir. Yoksa estetik amaçla yapılan ben alma işlemlerinde sadece radyo frekans yeterlidir. Ayrıca büyük ve kabarık benlerde radyo frekans işlemi öncesi punç biopsi denilen yöntemle parça alınabilir. Tedavi öncesi benin iyi huylu olduğu patolojik olarak ispatlanabilir.

Benlere hangi işlemle alma uygulanırsa uygulansın hastaların güneşten korunmaları önerilir. Hastalara silikonlu iz pomadları önerilebilir. Güneşte kalması gereken hastalara ise dışarıda iken yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmaları (50 faktör üzeri) önerilir.

Benleri olan kişilerin bazıları bunları kendisine güzellik katan bir aksesuar olarak görür. Bunlarda sorun yoktur. Ama bazı kişiler hem psikolojik hem de estetik açıdan bu benlerden rahatsızlık duyar. Radyo frekans yöntemi uygulanacak hastalar bu 2. grup hastalardır. Bu kişiler bu görüntüden en kolay şekilde kurtulmayı amaçlar. Bu hastalarda cerrahi girişim ile benleri almanın anlamı yoktur. Ayrıca yanak ortası, burun sırtı-ucu, omuz ve dekolte bölgesi, diz ve dirseklerde yapılacak cerrahi girişimlerde düşünülenden daha fazla iz kalmaktadır. Bunlarda radyo frekans (buharlaştırma) yöntemi ile 2-3 ay içinde herhangi bir ameliyat izi olmadan başarılı olmak mümkündür.

Kliniğimizde radyo frekansla benler alınmaktadır. Sonuç olarak iyi huylu benleri aldırmanın hiçbir tehlikesi yoktur. Zaten hekim kuşkulandığı vakalarda mutlaka biopsiye başvurur

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi