Hemoroidlerde cerrahi tedavi hemoroidin derecesine bağlıdır. Ayrıca hastanın durumu yandaş hastalığının olup olmaması tedaviyi yönlendirir.
Hemoroid ameliyatı öncesi barsakların boşaltılması hem hastaya hem de doktora ameliyat sırasında ve sonrasında konfor sağlar. Fakat şartta değildir. Hatta bazı vakalarda zararı bile olabilir. Çünkü bazı hastalarda ishal ameliyat sonrasında devam ettiğinden çeşitli sorunlar çıkmaktadır.
Hemoroid ameliyatlarında ameliyatın tipine göre lokal anestezi, epidural anestezi veya spiral anestezi uygulanır. Ağrı en çok ameliyattan sonraki 2-3 saatlik dilimde olur. Hasta bu dönemde anestezi altında olacağı için rahattır. Ağrı duymaz.
Yapılacak işlemin tipine göre ameliyat süresi değişir. Bu amaçla ya ofis tedavileri kullanılır ya da hemoroid memeleri kesilerek cerrahi olarak çıkarılır. Operasyonda en önemli konu hemoroid denen toplardamara kan getiren atardamarın bağlanmasıdır. Atardamarı bağlamak için 2 yöntem kullanılmaktadır. Bunlarda biri band ligasyon denen lastik bantla boğma işlemidir. Genelde kanayan 1. ve 2. derece hemoroidlerde kullanılır. Bu iş için dizayn edilmiş özel bir cihaz yardımıyla, bir aspiratörle vakum oluşturarak hemoroid memesi cihaz içine alınır. Cihazda bulunan lastik bant hemoroid memesinin başlangıç kısmındaki arterin giriş yerine yerleştirilir. Kan akışı engellenen hemoroid memesi yaklaşık 7-10 gün içinde nekroze olup düşer.
Kullanılan Yöntemler
Damar bağlamada 2. yöntem THD dediğimiz yöntemdir. Burda hemoroid memelerine kan getiren atardamarlar doppler denilen bir alet yardımıyla bulunur. Kan taşıyan ve genelde 3 tane olan bu atardamarlar hemoroid memesinin 5-6 cm üzerinden emilebilir bir sütur yardımıyla bağlanır. Kan akımı kesilen meme yaklaşık 2-3 ay içinde küçülür ve anüs içine çekilir.
Bunun dışında lazerle hemoroid memeleri söndürülebilir. Diğerleri kadar etkili bir yöntem değildir. 1. ve 2. derece kanamalı hemoroidlerde kullanılabilir. Lazer ışınları 80-160° derece ısıya ulaşarak hemoroid memesinde pıhtılaşma ve çökme oluşturur.
Yukarıda anlatılan ofis tedavilerinin yarar sağlamadığı vakalarda hemoroid memeleri cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyatta sarkan memeler alınır. Oluşan açıklık kapatılarak anüs bütünlüğü sağlanır. Bölgeye kanamaması için vazelinli bir tampon konur. Bu tampon hastada anestezi etkisi geçmeden 1-2 saat içinde alınır. Bu işlem ligasure denen özel bir cihazla da yapılabilir. Bu cihaz kesme, yakma ve birleştirme işlemini aynı anda yapar. Kansız ve hızlı bir ameliyattır. Fakat diğerlerine göre makatta darlık olasılığı daha fazladır. Ayrıca pahalı bir yöntemdir.
Hemoroidle birlikte çıkarılacak doku cerrahın tecrübesine bağlıdır. Az doku çıkarılırsa hastalık nüks eder. Fazla doku çıkarılırsa makad darlığı gelişilebilir.
İyileşme Süresi:
Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar kısa olursa hastaların normal yaşama dönmeleri o kadar kolay olur. Hasta operasyondan sonra lokal anestezi de hemen, spinal anestezi de ertesi günü ayağa kalkar. Fakat iş ve sosyal yaşama dönmesi 7-10 günü bulabilir. Bu kişiye göre, hastalığa göre değişen bir durumdur. Ameliyat sonu iyileşme döneminde hasta hijyen kurallarına mutlaka uymalıdır. Hasta oturma banyolarını aksatmamalı, fazla ayakta durmamalı, dışkının yumuşak çıkması için günlük su miktarını arttırmalı (tercihen 3 litre) ve posa bırakan diyet almalıdır.
Ameliyat sonu ağrılar için analjezikler verilir. İlk birkaç gün ağrılar fazla olabileceğinden analjezik hapların yanı sıra, gece hastalara analjezik iğneler verilir. Bu hastaların geceyi rahat geçirmesini sağlar.
Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresini kısaltmak için hastalara oturma banyoları verilir. Bunlar 10 dakika süreli banyolardır. Bir leğene ılık su koyup hasta oturur. 10 dakika sonra anal bölgeyi kurulayıp analjezik içeren merhemler sürer. Hasta günde en az 3 litre su almalıdır. Posa bırakan lifli gıdalardan bol miktarda tüketmelidir. Bu amaçla meyve, sebze ve tahıllardan yeteri kadar almalıdır.
Hemoroid ameliyatından sonra çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bunlar anüsten kan gelmesi, tromboze hemoroid oluşması, anüste fissür oluşması(özellikle ligasure ile ameliyatta) gibi durumlardır. Bazen spinal anestezi sonrası işeyememe sorunu olabilir.
Hemoroid ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar biraz da cerrahın tecrübesine bağlıdır. Kliniğimizde hemoroid ofis tedavileri ve gerekli vakalarda ameliyatla tedavi yapılmaktadır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45