İnsanda hemoroid memeleri oluşup, anüsden dışarı çıktıktan sonra artık bunların kendi kendine geçmesi söz konusu değildir. Ağrı, yanma, kanama kaşıntı ve ıslaklık gibi yakınmalar kişileri hayatından bezdirir. Bazı hastalar ele gelen memeler nedeni ile sinir olur. Bu dönemde artık tıbbi tedavi şarttır. Anüs içinde olan dışarı çıkmayan, zaman zaman kanama yapan vakalarda alınacak bir takım önlemlerle ve uygulanacak bazı ilaçlarla kanama ortadan kaldırılabilir. İç hemoroidler de öncelikle mevcut kabızlığın ortadan kaldırılması gerekir. Bunun içinde en başta posa bırakan bir diyete geçmek gerekir. Sebze yemeklerine ağırlık verilmesi, mevye ve salatanın öğünlerden eksik edilmemesi en başta dikkat edilecek konudur. 2. dikkat edilecek konu acılı yiyeceklerden ve baharatlarda uzak durulmasıdır. Acı bu bölgedeki damarların genişlemelere neden olmakta, damar çeperi incelmekte en ufak bir tahrişte kanama başlamaktadır.
Suyu Fazla Tüketin!
Günlük alınan su miktarı 3 litre olmalıdır. Suyu su olarak tüketmelidir. Yandaş içilecek kola, meyve suyu, çay veya kahve hiçbir zaman suyun yerini tutmaz. Fast-food tarzı gıdalardan uzak durulmalıdır. Mayalı içkiler (bira, şarap) bu bölge damarlarında genişleme yapan bir diğer faktördür. Bu içkilerden de uzak durmak gerekir. Bu önlemlerle hemoroidlerin ilerlemesi, komplikasyonların nisbeten önlenebilir. Bunlara yardımcı olarak proktoloklar çeşitli ilaçlarla tedavinin daha çabuk olmasını sağlarlar. Hastalara oturma banyoları verilir. Bunlar sabah akşam yapılan ve 10 dakikayı geçmeyen ılık su oturma banyolarıdır. Bu banyo anüs çevresindeki sfinkter dediğimiz adelelerde gevşeme oluşturur ve bu bölgedeki damarların içinde daha rahat kan dolaşımı olmasını sağlar.
Oturma Banyosu Bazı Hemoroidlerde İşe Yaramaz!
Dış hemoroidlerde ve bazı bu önlemlere rağmen bazı iç hemoroidlerde bu tedavi yeterli olmaz. Bunlarda ilk önce ofis tedavileri dediğimiz çeşitli yöntemler denenir. Bunların başında laser uygulaması gerekir. Proktolojik pozisyonda anaskopla anüs içine girilir ve kanayan damar bulunur. Laser tabancası ile kanama odağı yakılır ve hemoroid memesi çöktürülür. Laser tabancasının yeterli olmadığı vakalarda aynı işlem band ligasyon dediğimiz yöntemle yapılır. Özel tabancası içine lastik band yerleştirilir. Tabancı kanayan hemoroidi vakum yardımıyla içine alır. Tabanca ateşlenerek kanayan damar lastikle boğulur. Bunlarda anestezi gerekmez. Ağrısız bölgede yapılan işlemlerdir. Hasta 5-10 dakika içinde iç hemoroidin den kurtulmuş olur.
Daha büyük dış hemoroidlerde bu yöntemler yarar sağlamayabilir. Bunlarda THD denilen yöntem uygulanır. Doppler denilen ve atardamaları bulmamıza yarayan bir alet yardımı ile hemoroidal yerlere kan getiren atardamalar bulunur. Bunlar vücut tarafından emilen bir sütur ile tek tek bağlanır. Bu venlere kan gelmeyince bir süre sonra söner ve anüs içinde çekilir. Bu süre 2-3 ayı bulur.
Hep dışarıda olan 4. derece hemoroidlerde ise yapılacak işlem cerrahidir. Bu pakeler ameliyatla tek tek alınır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45