Toplumda çok kişide görülen naevusler genellikle sonradan ortaya çıkan oluşumlardır. Halk arasında ben denir. Tıbbi adı naevusdur. Doğumdan sonra nadir olarak görülür. Bir ailede farklı bireylerde olabileceği gibi, ailede hiçbir bireyde olmamasına rağmen tek bir kişide görülebilir. Sayıları farklıdır. Bir tane olabileceği gibi çok sayıda da olabilirler. En sık gövde ve sırt bölgesinde görülmektedirler. Ailesel olarak genellikle ergenlik dönemine kadar belirse de her yaşta ortaya çıkabilir.
Görünüş olarak sonradan oluşan benler daha büyüktür. Çapları 2 mm. nin üzerindedir. Bu benler simetrik olmayabilirler. Ben içinde açık ve koyu renkli farklı alanlar olabilir. Şekil olarak deriden kabarık olanları ve deri ile aynı seviyede olanları vardır. Bunun dışında deriden kabarık olmayan benin orta kısmında kabarık bir alan olabilir. Bu şekil yani deriden kabarık olmayan kısımla deriden kabarık olan kısım, sanki sahanda yumurta yemeği bir görünüm verir.
Kanserleşme eğilimi olan benler normal benlerden farklı daha koyudur. Fakat bu koyu benlerin çoğu kanserleşebilir görünümde olsa da iyi huyludur. Diğer benler gibi hayat boyu kanserleşmeden kalabilir. Çok azı kanserleşir. Bu durumu ayırt etmenin en iyi yolu benlerden biopsi almaktadır. Cerrahi olarak veya radyo frekansla alınan ben patolojik olarak incelenir ve kanser belirtileri olup olmadığına bakılır. Kanserleşebileceği düşünülen benlerde çoğu kez atipik hücre görülmez. Beklenen durum bu benlerin diğer sıradan benler gibi erişkin dönemde ayrı kalması ve değişim göstermemesidir. Ancak değişim varlığında melanom söz konusu olabilir.
Kanser kuşkusu olan benlere sahip kişilerin normal deri üzerinde gelişebilecek melanom riskleri hiç beni olmayanlara göre daha yüksektir.
Benlerde Tedavi:
Her kanser kuşkusu olan ben cerrahi olarak çıkarılmaz. Fakat bu benler radyo frekans (buharlaştırma) yöntemiyle iz kalmadan ortadan kaldırılabilir. Fakat öncelikle biopsi alınmalıdır. Bu benlerin cerrahi olarak çıkarılması gereksiz ameliyat masraflarına ve hastalarda gereksiz kalıcı operasyon izlerine neden olur. Ayrıca var olan tüm kuşkulu benlerin çıkarılması hastada normal deride ben olmadan gelişebilecek melanom riskini azaltmamaktadır.
Fakat kuşkulu benleri olan veya alınan biopsi de kuşkulu patoloji gelen hastalar sık takip edilmelidir. Burada amaç oluşabilecek bir melanomu erken fark etmektir.
Kanserleşme kuşkusu olan benlere sahip hastalar hayat boyu güneşten korunmalıdır. Yılda en az 2 kez kendilerini uzman bir doktora muayene ettirmelidir.
Vücuttaki benler çeşitlidir. Koyu benlerin yanı sıra ciltten kabarık olan genellikle kadınlarda görülen et benleri tehlikesiz tümörlerdir. Fakat bunlarda iltihaplanma sıktır. Bu nedenle radyofrekans ile alınması uygun olur.
Damar benleri sıklıkla bebeklik çağında başlar. Çoğu doğuştandır. Büyüklükleri farklıdır. Hastalık tedavi edilmezse ilerler. Bazı vakalar ise yaş ilerledikçe kaybolabilir. Kliniğimizde bu benler çeşitlerine göre radyo frekans lazer veya köpük tedavisi ile tedavi edilmektedir.
Ben çeşitlerine göre tedaviler:
Tedaviye başlamadan önce ben iyi huylu mu yoksa kuşkulumu veya melenom vakası mı diye araştırılır. İyi huylu benler radyofrekans (buharlaştırma) yöntemi ile birkaç dakika içinde buharlaştırılarak tedavi edilir. Radyofrekans yönteminde cihaz elektrik enerjisini radyo dalgalarına çevirerek etki eder. Yüzeyel ve kabarık tüm benlerin tedavisinde uygulanır. Bunun dışında krioterapi (dondurma), elektrokoter tedavileri de vardır. Fakat günümüzde bunların uygulama alanları iyice daralmıştır.
Kuşkulu vakalarda işlem öncesi mutlaka biopsi alınmalıdır. Biopsinin kuşkulu geldiği veya melanom olarak rapor edildiği vakalarda cerrahi tedaviye başvurulur. Operasyonda ben çevresinde ve tabanında en az 0.5 cm. lik sağlam bir doku çıkarılacak şekilde ameliyat yapılır.
Radyo frekansla ben alımından sonra bir kabuklanma olur. Kabuk yaklaşık 2 hafta içinde düşer. Daha sonra o bölgede bir kızarıklık olur. Bu da 2-3 ay içinde normal cilt rengini alır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45