Genellikle kuyruk sokumunda bazen de vücutta koltuk altlarında, kasıklarda görülen bir durumdur. Tıbbi adı sinüs pilonidalis olan ilginç bir hastalıktır. Yalancı bir kist içinde yuvalanmış kıl birikiminin cilt altında oluşturduğu bir durumdur. Bu zaman zaman iltihaplanarak apseleşebilir. Kılın deri içine girmesi sonucu orada bir kese ve yol oluşur. İşte bu kese ve yolun alınması tedavinin esasını teşkil eder.
Hastalık en çok kuyruk sokumunda görülür. Bunun dışında vücudun kıvrım yerlerinde koltuk altında ve yüzde çeşitli yerlerde görülebilir.
Hastalar çoğu kez zaman zaman akıntıları olduğunu, akıntı olmadığı zamanlar sadece kuyruk sokumunda bir veya birkaç delik olduğunu, başka bir şikâyetleri olmadığını söylerler. İşte bu vakalar mikrosinüsektomi için en uygun vakalardır. Bu dönemde lokal anestezi altında yapılacak küçük bir operasyonla ilerde karşılaşabilecek bir sürü komplikasyondan korunulmuş olur.
Bazı hastalarda kuyruk sokumunda aniden gelişen şişlik, ağrı, kızarıklık oluşur. Bu vakaların çoğu önceden yukarıda anlatılan delik dışında hiçbir yakınması olmayan vakalardır. Hasta ağrı nedeni ile oturamaz. Antibiyotikler bu dönemde yarar sağlamaz ve hastanın ağrısı analjeziklerle geçmez. Bu tablo sinüs pilonidalis apsesidir. Acil operasyonu gerekir. Bu hastalarda sadece drenaj yapılırsa hastanın mutlaka 2. bir operasyonu gerekir. Bu hastalarda tedavi sadece insizyon ve drenaj değildir. Apse aslında kıl dönmesi olan hastalar için bir şanstır. Hekim doğru yaklaşımla bu şansın kullanılmasını sağlayabileceği gibi hatalı yaklaşımla olayın kronikleşmesine yol açabilir. Burada izlenen yol apseyi ve üzerindeki cildi tencereye benzetecek olursak yapılması gereken işlem tencerenin kapağının açılmasıdır. Bunun tıptaki adı Lay-open’dır. Apse bu şekilde açıldıktan sonra apse boşluğu temizlenir. Kürete edilir. Hasta sık sık kontrole çağırılarak yaranın sağlıklı dipten itibaren kapanması sağlanır.
Kronik vakalarda sinüs çok yaygındır. Dallanmış olabilir. Bu vakalarda mikrosinüsektomi yöntemi uygulanamaz. Bunlarda geniş eksizyon esastır. Fakat burada çoğu cerrah açılan boşluğu fleb yöntemi ile kapatmaya çalışır. Fakat fleb yönteminde altta çoğu kez ölü bir boşluk kalmaktadır. Bu boşlukta daha sonra gelişen enfeksiyon nüxlerin en büyük kaynağıdır. Bu nedenle bu hastaların yara yerinin açık bırakılması, hatta kenarlarının marsupiyalize edilmesi en uygun alternatiftir sanırım.
Bazı cerrahlar tarafından uygulanan fenol tedavisinin de nüxü fazladır. Fenol yönteminde önce iltihaplı sinüs ağızlarından kazıma işlemi uygulanır. Sonra kist içine ve kanal içine fenol veya gümüş nitrat gibi yakıcı-büzücü maddeler verilir. Yakıcı madde çevre dokuya ve dikkat edilmezse cilde zarar verebilir. Nüxü %50’den fazladır.
Ameliyat yönteminin seçimi, kişiden kişiye, doktorun bu konudaki tecrübelerine göre değişir. Erken, komplike olmamış vakalarda en uygun tedavi mikrosinüsektomidir. Operasyon lokal anestezi altında yapılır. Hastada iş ve güç kaybına yol açmaz. Nüx vakalarda veya komplike vakalarda yapılacak işlem muayene sonucu ortaya çıkacaktır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45