Kıl dönmesi başlangıçta bir yabancı cisim reaksiyonu söz konusudur. Vücut kendi kılına veya saçına karşı reaksiyon gösterir. İki kalça arasındaki oluğa yerleşen kıl testere hareketi veya vida hareketi ile cilt içine girer. Reaksiyon oluşturur. Başlangıçta bu reaksiyon orada seroma dediğimiz bir steril sıvının toplanması şeklindedir. Daha sonra bu sıvının çevresinde bir kapsül oluşur ve sıvı gittikçe artar. Akacak, drene olacak bir delik bulamazsa iyice şişer. Bu arada çeşitli mikro organizmalarla enfenksiyon oluşur ve bunun sonucu da o bölgede apse oluşumudur.
Hastada şiddetli bir ağrı gelişir. Hastanın oturması, yürümesi ağrılıdır. Bu arada apsenin diğer sistematik belirtileri de görülmeye başlar. Bunlar ateş, halsizlik, yorgunluk gibi yakınmalardır. Apsenin üzerindeki cilt gergin kırmızı üzerine basmakla ağrılıdır.
Tanı ve Teşhis Koyulması
Tanı genelde kolaydır. Kuyruk sokumunda ağrılı, üzeri kızarık şişmiş bir kitle gözlenir. Hasta zor yürür. Kuşkulu durumlarda yumuşak doku US yapılabilir. Fakat çoğu vakada buna gerek kalmaz. Sinüs pilonidolis apsesi her yaşta görülebilecek bir durumdur. Erkenden tedavi edilmeyen, drenajı bozulmuş kıl dönmelerinde sıkça görülen bir durumdur. Erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir.
Tedavi her apse gibi bununda erkenden drenajıdır. Fakat bu drenaj diğer apseler gibi küçük bir kesi ile apsenin boşaltılması şeklinde olmamalıdır. Böyle yapılacak bir işlem aynı zamanda kıl dönmesini tedavi etmez. Bu şekilde yapılırsa mutlaka 2. Bir operasyona gerek duyulur ve 2. Operasyonla kıl dönmesi ortadan kaldırılmaya çalışılır. Aslında sinüs pilonidolis vakalarında apse bir şanstır. Doğru yapılan bir girişimle sorun tamamen ortadan kaldırılabilir. Burada yapılacak işlem kaynayan bir tencere suyun kapağının açılmasıdır. Böylece hem apse ve hem de yalancı kist içeriği ortadan kaldırılacak sorun kökten çözümlenecektir.
Hasta diz dirsek pozisyonunda yatırılır. Anestezi sonrası apsenin çevresini içine alacak şekilde eliptik bir insizyonla girişimde bulunur. Bunda dikkat edilecek konu varsa önceki sinüs ağızlarının da kesi içine alınmasıdır. Sınırlar tam saptanmazsa yumuşak doku US’dan yararlanılabilir. Eliptik insizyonla tabiri caizce tencerenin kapağı açılır. Apse boşaltılır. Loj kürete edilir. Serum fizyolojik ve batticonla yıkanır. Sonra kanama kontrolü yapılır. Geriye kalan loj steril gazlarla kapatılır ve yara sekonder iyileşmeye bırakılır. Hasta ertesi gün bu pansumanı açar ve oluşan loju sabunlu su ile yıkar. Sonra gene içine steril gazlar koyarak pansuman yapar. Bu lojun tamamen kapanması 1,5-2 ayı bulur. Fakat iyileşme sağlandıktan sonra kıl dönmesi olayı bitmiştir. 2. Bir operasyona gerek kalmaz, başarı oranı %90-95’dir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45