Kondilom halk arasındaki adıyla makat siğilleri HPV adlı bir virüsün yol açtığı enfeksiyondur. Genelde bulaşma şekli cinsel ilişkidir. HPV virüsünün yaklaşık 100 civarında çeşidi vardır. Virüs hücre içine girerek DNA yapısını değiştirir. Kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde anüs ve penis kanserlerine yol açabilir.
Virüsün bulaştığı kişinin bağışıklık sistemi virüsün hastalık yapmasında çok etkilidir. Bu nedenle her bulaşma hastalık yapamayacağı gibi, kişide uzun yıllar virüs hastalık yapmadan kalabilir. Kansere yol açan virüs tipleri genelde tip 16 ve 18’dir.

Kondilom HPV virüsü taşıyan kişiyle cinsel temas sonucu bulaşır. Bulaşma için cildin cilde teması yeterlidir. Ciltteki yırtık ve sıyrıklardan virüs kolayca cilde girer. Sperm içinde virüs bulunmaz. Siğilleri olan kişilerin bulaştırma potansiyeli daha fazladır. Virüs vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir.
Cinsel olarak aktif olan herkes birbirine bu virüsü bulaştırabilir. Birden fazla partneri olan kişiler bulaştırma yönünden daha aktiftir. Gebelik sırasında vajinada kondilomu olan bayanlar doğum sırasında bebeğin ağzına kondilom bulaştırabilirler.
Hastaların dış genital organlarında veya anüs çevresinde siğiller vardır. Bu siğiller gözle görülebilir ve elle hissedilebilir. Tedavi olmayan siğiller gittikçe büyür ve yayılır. Siğiller yumuşak- pembe renkli ve deriden kabarık lezyonlardır. Bazılarının rengi koyudur. Tedavi edilmeyen kondilomlar karnabahar görünümü olabilir. Nadiren vagina içinde, bazen homoseksüellerde anüs içinde saptanır. Siğil saptanan erkeklerin eşlerinin de mutlaka smear testi yapılmalıdır.
Kondilom Bulaşıcı mıdır?
Kondilomlar kesinlikle ihmal edilmemesi gereken hastalıklardır. Çünkü kondilomlu hastaların bulaştırıcılığı çok fazladır. Hem de tedavi edilmeyen siğiller gittikçe çoğalır ve büyürler. Kondilomlar tedavi şekline göre tekrarlayabilen hastalıklardır. Bu nedenle ortalama kondilom tedavisi 6 ay sürer. Eskiden krioterapi denen dondurma yöntemi kullanılmakta idi. Bunda nüks çok fazla görülüyordu.

Günümüzde ise ya radyo frekans denen buharlaştırma yöntemi ile ya da elektro koterle yakılarak kondilomlar tedavi edilmektedir. Çok büyük olan kondilomlarda ise bazen cerrahi tedaviye başvurulmaktadır. Oluşan defekt ya sekonder iyileşmeye bırakılmakta ya da grefitle kapatılmaktadır.
Kondilom (Makat Siğili) Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Kondilomların yakılmasında koter, lazer ve radyofrekans cihazı kullanılır. Hastaya lezyonların büyüklüğüne göre lokal anestezi ve spiral anestezi uygulanır. Sonra anal kondilomlar için tercihen diz-dirsek pozisyonundaki proktoloji masası, genital kondilomlar için jinekolojik masa kullanılır. Mevcut siğiller tek tek yakılır. Vajina içinde veya anüs içinde siğiller var mı diye bakılır. Anoskop yardımıyla bakılan anüste siğil saptanırsa azami 4mm’ye kadar etkili lazer probu ile buradaki siğillerde yakılır.
Hastaya koruyucu antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir. Her dışkılama sonrası oturma banyosu önerilir. 10 dakikalık banyo sonrası antibiyotikli merhem verilerek anal bölge enfeksiyonlardan korunmaya çalışılır. Hasta 6 ay süre ile her ay çağırılarak çıkan kondilomlar tek tek yakılır. Bu hastalar ortalama 1 yıl gözlenmelidir. Tedavi süresince cinsel ilişki yasaklanır.
Kondilomları kalıcı olarak yok edebiliriz. Fakat virüsü ortadan kaldıracak bir ilacımız yoktur. Bunu hasta bağışıklık sistemi ile ortadan kaldıracaktır. Prezarvatif HPV bulaşmasını tam olarak önlemez. Bunun için hastaların ve eşlerinin sık sık kontrolü çok önemlidir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45