Vücudun çeşitli yerlerinde ve çok sayıda görülen yağ bezelerine lipom denir. Bunlar iyi huylu tümörlerdir. Barsaklarda ileri yaşlarda daha da çok görülen poliplerde normalde iyi huyludur. Ama bunların bir kısmında kanserleşme riski vardır. Tümörle kanser kavramları çoğu zaman karıştırılmaktadır. Birbirlerine çok benzerlikleri olmasına karşılık farklılıklar gösterir.
Vücutta oluşan her kitle kanser değildir. Vücudun herhangi bir doku veya organında, hücrelerin aşırı çoğalması ile oluşan ve kontrolsüz büyüme eğilimi gösteren yumrular tümör olarak adlandırılır. Normalde her organın hücresi belirli bir disiplin içinde çoğalır ve işlevini bitiren hücre kendiliğinden ölür. Tümörlerde bu disiplin kaybolur. Hücreler bağımsız hareket etmeye başlar ve hızla çoğalır. Tümörlerin üremesinde herhangi bir sınırlama bulunmaz. Sınırsızca üreyen tümör hücrelerini vücutta herhangi bir mekanizma durdurmaz. Bu büyüyen tümörler iyi huylu (selim) veya kötü huylu (habis) diye sınıflandırılır. İyi huylu (selim) tümörler olduğu yerde büyürler. Çevreye yayılmazlar ama çok büyük çaplara ulaşabilirler. Kötü huylu (habis) tümörler ise daha hızlı büyürler. Çeşitli yollarla çevreye veya vücudun uzak organlarına metastaz yaparlar. Bu kötü huylu tümörlere kanser denir. Sonuç olarak bütün kanserler aynı zamanda bir tümördür. Fakat bütün tümörler kanser şeklinde değildir.
İyi ve kötü huylu lipomlar arasındaki farklar nelerdir?
İyi huylu tümörler kötü huylulara göre daha yavaş büyürler. Bulunduğu organ ve dokunun dışına çıkmaz. Bahsettiğimiz polip ve lipomlarda bu gruptan tümörlerdir. Buna karşılık kötü huylu tümörler yani kanserler erkenden tedavi edilmezse vücutta hızla büyür. Bulunduğu organın sınırlarının dışına taşar. Bu hücreler vücuttaki çeşitli yolları kullanarak diğer organlara yayılabilir. Bu yollar lenf sistemi, kan dolaşımı, komşuluk yoluyla direkt bulaşma şeklinde olabilir. Böylece uzak yerlere metastaz yapar. Bu yayılma bir takım hayati organlara olursa (karaciğer, böbrek, büyük damarlar vs.) hastanın ölmesine neden olabilir.
İyi huylu tümörlerde tedavi hastalığın geliştiği organa göre değişir. Cilt altında sık görülen lipom denen yağ tümörleri küçük boyutlarda ise kozmetik olarak hastayı rahatsız etmiyorsa enfeksiyon oluşmamışsa herhangi bir girişim gerektirmez.
Kalın barsaklarda görülen poliplerde normalde iyi huylu tümörlerdir. Rutin yapılan kolonoskopi sırasında tesadüfen görülürler. Fakat bunların kansere dönüşme olasılıkları vardır Bu nedenle kolonoskopi sırasında fark edildiklerinde alınmalı ve patolojiye gönderilmelidirler.
Kötü huylu tümörler iyi huylu (selim) tümörlerin aksine kısa sürede büyüyüp uzak organlara metastaz yaparlar. Biopsi sonucu kötü gelen hastalarda gerekli tedavinin yapılması şarttır.
Lipomlar en çok nerelerde görülür?
Lipomlar vücudun her yerinde oluşabilir. Baş, boyun, extremiteler en sık rastlanan yerlerdir. Yağ dokusu hücrelerinden oluşur. Uzak organlara iyi huylu olduklarından metastaz yapmazlar. Fakat bulundukları yerde çok büyük hacimlere ulaşabilirler. Lipomlar iltihaplanırsa çok ağrılı ve sert olurlar. Bunların nedeni belli değildir. Şişmanlık ve genetik faktörlerin etkisi vardır. Var olan lipomlar içerisinde yağ hücreleri olduğundan kilo alma ile büyürler. Doğuştan olduğu gibi herhangi bir yaşta da oluşabilirler. Lipomlar kötü huylu olmaz. Yağ tümörleri içinde kötü huylu olanlarda vardır. Fakat bunlar baştan beri kötü şekilde başlamıştır. Lipom kanserleşmez. Vücuttaki bir yağ kitlesinin iyi huylumu, kötü huylumu olduğunda ultrason tamamlayıcı bir tetkiktir. Kesin tedavi ve tanı cerrahi olarak konur. Lokal anestezi altında yapılan cerrahi girişim ile kitle total olarak çıkarılıp patolojiye gönderilir. Kitle tamamen çıkarılmazsa tekrarlayabilir.
Kalın barsak polipleri alındıktan sonra patoloji sonucuna göre hareket edilir. Genellikle kolonoskopi sırasında yapılan polipektomi yeterli bir girişimdir. Fakat bazen polip tam çıkarılamaz. O zaman daha büyük bir ameliyat gerekebilir. Bu hastalar sık aralıklarla takip edilmelidir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45