• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Makat Ağrısı ve Kanaması

Her kanama gibi makad kanaması da üzerine gidilmesi gereken, kaynağının bulunması gereken bir durumdur. Kişileri çok korkutan ve çeşitli hastalıkların belirtisi olan bir antitedir. Kanamanın şekli, rengi, zamanı neden olduğu hastalık için ipucu verir. Katran gibi dışkılama üst sindirim sistemi kanamasını gösterir. Kanamada renk açıldıkça kanamanın daha alt düzeyden geldiği sonucuna varılır. Hastalar utandıkları için başvurmakta gecikmektedirler. Bu yüzden ciddi sağlık sorunlarının habercisi olan bu durum ihmal edilmektedir.

Makad kanaması genellikle dışkılama ile birlikte veya dışkılamadan sonra damla damla şeklinde kan gelmesidir. Bazı durumlarda ve özellikle anüse yakın hastalıklarda dışkılama sırasında da kanama görülebilir. Anüs kanaması sık görülen bir belirtidir ve birçok hastalık makad kanaması yapar.

Makad kanaması yapan hastalıklar şunlardır:

  • Hemoroidler:

Bu hastalıktaki kanamalar genellikle dışkılama sonrası damlama şeklindedir. Rengi kırmızıdır. Dışkılama sırasında kanama artar. Kanamanın şiddeti hemoroidin derecesine ve siroz gibi yandaş bir hastalık olup olmamasına göre değişir. İleri evre 4. derece hemoroidlerde memeler dışarı sarkar. Bazen bu hemoroid kanamalarına yanmalarda eşlik eder. Bazen kanamalar dışkıya sıvanmış şekildedir. Kanamalar genelde ağrısızdır. Tromboze olmuş hemoroidlerde ise şiddetli ağrı ile birlikte kanama olur. Bu durum yaklaşık 2-3 gün içinde düzelir.

  • Kronik Anal Fissür:

Bu hastalıkta asıl belirti dışkılama sonrası olan ağrıdır. Kanama genelde peçeteye bulaşır tarzda ve azdır. Rengi kırmızıdır. Anal fissürde bir cam parçası çıkarırmış gibi yırtılır tarzda ağrıya bu kanama eşlik eder.

  • İyi veya Kötü Huylu Tümörler:

Anal bölge kanserleri veya kalın barsağın yukarı kısmında gelişmiş bir kanser kanamaya neden olabilir. Kanserin gelişme yeri anüse ne kadar uzaksa kanın rengi de o derece koyu olur. Kalın barsağın çeşitli yerlerinde görülen poliplerde kanamalar görülür. Bunların teşhis ve tedavisi için mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır. Kolonoskopi ile hem tanı konur ve hem de polipektomi denilen yöntemle ameliyatsız polipler tedavi edilebilir.

Anüsten pıhtılı kan gelmesi sindirim sisteminin herhangi bir yerinden ciddi kanama olduğunu gösterir. Bu durumda hasta hastaneye yatırılıp her yönüyle araştırılmalıdır. Mideden olan bir kanamada anüsten gelen kanın rengi katran gibiyken hastalık makada yaklaştıkça rengi açılmaya başlar.

Kanaması olan hastalar en kısa zamanda bir proktoloğa başvurup tanı almalıdır. Makaddaki kanama çoğu zaman anal fissür, hemoroid, siğil gibi iyi huylu hastalıklardan ileri gelmektedir. Bu hastalıklar hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Fakat hastalar doktora gitmek yerine çeşitli bitkisel ilaçları, kremleri, fitilleri kendi başlarına kullanmaktadırlar. Bunun sonucunda hasta etkin tedavi için umutsuzluğa kapılmakta ve sorunun tedavi edilemez bir durum olduğunu kabul etmektedir. Oysa fissür, hemoroid, siğil vs kanama yapan iyi huylu hastalıklar ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilebilir. Çeşitli ilaçlar, dolgu enjeksiyonları, lazer ve THD gibi yöntemler hastalığı kısa sürede ortadan kaldırılır.

Makad kanamalarının %5-10’nunda neden kolon kanseridir. Kolon kanseri bağırsağın herhangi bir yerinden başlayabilir. Oluşumunda çevresel ve genetik faktörler önemlidir. Kalıtsal etkenler bu konuda büyük öneme sahiptir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerde kansere yakalanma olasılığı yüksektir. Ayrıca beslenme tarzı çeşitli kimyasal maddelere maruz kalmak kolon kanseri riskini artırmaktadır.

Kanserde görülen belirtiler dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma, ishal şeklinde olur. Bu başlangıç belirtiler atlanırsa hastalık başlangıçta yakalanamaz. İlerlemiş vakalarda bağırsak daralmaya başlar. Kilo kaybı ve kan kaybı artar. Hasta soluktur. Laboratuvar testlerinde ileri derecede anemi gözlenir. Bu dönemde yapılacak bir kolonoskopi tanı koydurur. Metastaz yapmamış vakalarda ameliyat yüz güldürücüdür. Operasyon sonucu çıkan patoloji raporuna göre ek tedaviler yapılır.

Makadda kanamanın çok fazla olduğu hastalar nadirdir. Hastanın kan değerlerini normalde tutabilmek için 2 üniteden fazla kan transfüzyonu gereken hastalar yoğun kanamalı hastalar olarak değerlendirilir. Bu hastalar hastaneye yatırılır ve kanama odağı bulunmaya çalışılır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

All Categories:

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi