• 0 232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No:384 K:3 D:5 Berin Reşat Aksoy Plaza Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 16:30

Makatta Akıntı ve Kötü Koku

Makat akıntıları çok çeşitli hastalıklar sonucu görülebilir. İnsanları bezdiren, toplumdan soyutlanmasına yol açan bir durumdur. Her insan güzel ve bakımlı olmak ve güzel kokmak ister. Anal bölgede görülen hastalıklarda ağrı, kanama ve kaşıntı ana belirtilerdir. Bunun yanında akıntı ıslaklık ve kötü koku gibi bezdirici yakınmalarda olabilir.

Makat akıntıları genelde kişinin iç çamaşırını kirletecek şekilde olan çok ciddi akıntılar değildir. Genelde irin şeklindedir. Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşurlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Fistül: Anal akıntı kaynaklarının başında gelir. Fistüller genelde bir bölgede oluşan apseler sonucu oluşurlar. Apselerinde kaynağı anüs bölgesine salgı yapan bezlerin kanallarında olan tıkanmasıdır. Bu tıkanma sonucu bezlerin salgısı bez lümeninde birikmeye başlar ve bir süre sonra enfekte olur apseleşir. Bu apseleşme döneminde apse cerrahi olarak drene edilmezse cilt altında kendine yol bulur. Bir ucu kalın barsak içinde diğer ucu cilt dışında olan bir kanal oluşur. Ortaya çıkan bu kanaldan dışkı benzeri akıntı ve gaz gelir. Bu kanalların anüs kasları ile ilişkisi önemlidir. Kasları kesen fistüllerde seton veya lazer kullanılır. Kaslarla ilişkili olmayan perianal fistüllerde fistülotomi yeterlidir.
  2. Kıl Dönmesi: Genelde kıl dönmesi hastalığı olan erkeklerde görülen bir durumdur. Cilt altındaki kıl yumağının çevresinde yalancı bir kapsül vardır. Bu kapsül içinde biriken vücut sıvısı enfekte olursa apseleşir. Bu apse bir delik bulup drene olmazsa şişer ve çok şiddetli ağrıya neden olur. Erken zamanda lay-open tekniği ile apse ve kıl yumağı yalancı kapsül ile birlikte çıkarılmalıdır.
  3. Mayasıl (Dermatit): Makat kaşıntılarının en büyük nedenlerinden biridir. Halk arasında her anüs hastalığına mayasıl denmektedir. Fakat bu hastalıkta genelde kişinin hataları sonucu makat bölgesi cildi korunaksız ve risklere açık hale gelir. Özellikle cildin nemli bırakılması, kimyasal tuvalet kağıtları, dar pantolon, sentetik iç çamaşırı, sabun kullanımı anüs bölgesi cildinin koruma tabakasının yok olmasına neden olur. Bunun sonucu oluşan kaşıntı sürekli tahrişe, hafif kanamaya ve akıntıya yol açar. Burada merdiven altında yapılıp internette satılan merhemler yerine bir doktor kontrolüyle ilaç kullanmak gerekir.
  4. Hemoroid: Sürekli dışarda kalan 4. derece hemoroidler de bazen ıslak makat oluşabilir. Hemoroidler tedavi edildiğinde sorun çözülür.
  5. Anal Fissür: Makat arka duvarında oluşan yırtıklardır. Ana belirti dışkılama sonrası oluşan şiddetli ağrıdır. Hasta tuvalete gitmeye korkar. Orayı bir cam kesiyor gibi ağrı var diye tanımlar. Kronik fissürlerde aynı zamanda iltihapta mevcuttur. Bu iltihaba bağlı pis kokulu akıntılar sık görülmektedir. Tedavide anal bölgedeki spazmı ortadan kaldırmak esastır. Bu amaçla içteki adaleye dolgu uygulanabilir. Bunun yarar sağlamadığı vakalarda LİS denilen ameliyat yapılır.
  6. Dışkı Kaçırma: Hastalarda istem dışı gaz ve dışkı kaçırma olmaktadır. Bazı cerrahi operasyonlardan sonra, doğum travmaları sonucu anüse yabancı cisim sokulmasıyla, gaz ve gaita kontrolü ya azalır ya da kaybolur. Bu durumda da iç çamaşırda ıslaklık ve kötü koku oluşur. Bozulan kaslar ameliyatla bulunup tamir edilir.
  7. Egzama: Alerjik bir durumdur. Akıntı ve koku yapabilir. Allejen bulunup ortadan kaldırılırsa kendiliğinden geçer.
  8. Kakosmi: Hastanın olmadığı halde kendisinden kötü koku geldiği korkusuna kapılır. Hasta bütün çevresinin bundan rahatsız olduğunu düşünür. Bunun sonucu sosyal çevresinden kopar. Psikolojik tedavi gerekir.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Comments are closed.

Hemen Ara
Yol Tarifi