• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Nasır Neden Olur?

Vücudun yükünü ayaklar taşır. Tüm gün bu yükü çeken ayakların rahat, herhangi bir travma olmaksızın görevini yapması istenir. İşte sıkı ayakkabılar , yalınayak dolaşma gibi nedenlerle ayaklar tahriş olur. Bu tahriş ayak derisinde kalınlaşmaya sertleşmeye neden olur. Bunun sonucu callux dediğimiz nasır oluşumudur. Deri tahrişe uğradığı yeri sertleştirir. Ayak üstünde oluşan nasırlar hassas ve yumuşak olmalarına karşın ayak tabanındaki nasırlar daha serttir.

Nasır Oluşumunun Nedenleri

  • Nasırların oluşumunda en büyük neden ayaklara uygun olmayan ayakkabıların seçilmesidir. Bayanların yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmeleri,  erkeklerin sivri burunlu ve ayağı sıkan ayakkabılar giymesi nasır oluşumuna zemin hazırlar.
  • Nasıra yol açan diğer bir neden de ayaklardaki ortopedik şekil bozukluklarıdır. Özellikle parmaklardaki veya ayak kenarlarındaki  kemik çıkıntıları ayakkabılara sürtünerek nasır oluşturur.
  • Nasır oluşumunda bir diğer neden yalın ayak dolaşmaktır. Ayakkabıların çorapsız giyilmesi de nasır oluşumunu kolaylaştırır. Çorap ayak ile ayakkabı arasında bir bariyer oluşturarak sürtünmeyi azaltmaktadır. Yine yalınayak toprağa basılması buradaki taş ve toprağın ayak cildini tahriş etmesine neden olabilir.

 

Bunların dışında ayak dışındaki nasırlarda da yine travmanın etkisi vardır. Özellikle işçilerin eldivensiz  çalışmaları eldivensiz el aletlerini kullanmaları ellerde nasır oluşumunu tetiklemektedir. Çocuklarda olan el nasırlarında dikkatli olmak gerekir. Bir el enfeksiyonu yanlışlıkla nasır diye nitelendirilebilir. Özellikle bazı ellerdeki siğiller nasır şeklinde mütala edilebilir.

 

Nasır olan vakalarda özellikle travma ve tahriş ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için ayaklara uygun yumuşak derili ve geniş burunlu ayakkabılar tercih edilmelidir. Akşamları ayak bakımı ve ayak hijyenine özen gösterilmelidir. Epsom tuzlu su banyoları her gün 30 dakika süre ile yapılmalıdır. Nasırlar bazen çatlayıp kanayabilirler. Bu durumda enfeksiyona açık bir duruma gelirler. Ayrıca nasırın jiletle kesilmesi de aynı duruma neden olabilir. Bunlardan kaçınmak gerekir. Özellikle diyabetik hastalar damar hastaları bu işlemi kesinlikle yapmamalıdır.

 

Piyasa da nasırların yumuşatılması için çeşitli kremler veya kalemler bulunmaktadır. Bunların yararı sınırlıdır. Bunlara bel bağlanmamalıdır. Yine nasır bantları nasırların üst tabakasının alınmasında yararlı olabilir fakat nasırlarda asıl tedavi bunların radyo frekansla uzaklaştırılmasıdır. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Nasır nidüs denilen kök kısmını da içine alacak şekilde çıkarılır. Bunun iyileşmesi için önerilen konulara da hastalar azami dikkat sarfetmelidir.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi