Nasıra iyi gelen faktörler nasırı oluşumunu önleyen faktörlerdir. Nasır vücudun yani derinin bir savunma mekanizmasıdır. Kendine gelen travmalara, tahrişlere karşı kendini korumak için o bölgeyi kalınlaştırır. İşte bu travma tahriş önlenirse nasır oluşumu da önlenecektir. Ayaklar tüm vücudun yükünü taşıdığından nasır oluşumu en çok ayaklarda görülür. En çokta ayağın dış kısmı parmak araları ve taban kısmında görülür. Ayakkabıların ayağın dış kısmını sıkmasıyla parmakların birbirini sürtmesinden ayakta tahrişler olur. Ayak tabanı da her zaman tahrişe uygun yerdir.
Nasırların yeni başlangıç döneminde alınacak basit önlemlerle ilerlemesi durdurulabilir. Özelikle akşamları ılık bir su hazırlanır. İçine bir çay bardağı epsom tuzu atılır ve ayaklar yarım saat süre ile bu banyoda tutulur. Bu banyo gün boyu ayaklarda oluşan yorgunluğu tahrişi azaltır. Sonra kurulayıp bir ponza taşı ile üstteki ölü dokular alınır. Böylece travmanın etkisi ortadan kalktığından derinin reaksiyonu duracaktır. Bunu yaparken ayağın bazı iltihaplı hastalıkların olmadığından emin olmak gerekir. Koruyucu olarak yine başlangıç döneminde nasır bantları kullanılabilir. Bunlar salisilik asit içeren ürünlerdir. Nasırın üzerine yapıştırılır.. Salisilik asit üstteki dokuları yakar. Normal derinin çıkmasına yardımcı olur. Diabet hastalığı , damar hastalığı alerjik bünyesi olanlar hekime danışmadan nasır bandı kullanmamalıdır.
Nasırları Evde Kendiniz Kesebilir misiniz?
Nasırlarda en kötü işlem hastanın bunları kendisi keserek yok etmeye çalışmasıdır. Genellikle jilet kullanılır. Bunun sonucu ciltte kesikler oluşur. Bunların enfeksiyonu daha ciddi tablolara neden olabilir.
Bunların dışında nasır oluşumunu önleyen ve ilerlemesini durduran başka tedbirlerin başında kişinin ayağına uygun bir ayakkabı seçmesi gelir. Yumuşak deriden yapılmış, burun kısmı geniş uygun ayakkabılar seçilmelidir.
Nasırın Düşmanı Topuklu Ayakkabılar !
Hanımlar topuklu ayakkabılardan uzak durmalıdır. Ayakların nemli ve terli olması, bakterilerin yerleşip enfeksiyon oluşturmasını kolaylaştırır. Bu nedenle ayak hijyenine dikkat edilmeli, özellikle akşamları mutlaka ayaklar yıkanıp kurulanmalıdır. Ayrıca mümkünse bu işlemden sonra ayaklar kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı, gün boyu oluşan ödemin çözülmesi sağlanmalıdır. Bunun dışında ayaklarda günlük bu temizlik yapılırken giyilen çoraplara da dikkat etmek gerekir. Çoraplar mutlaka pamuklu, teri , nemi çeken türden olmalıdır. Naylon içeren çorapların, ayağı sıkan ayakkabıların ayaklara verdiği hasar daha fazla olmaktadır.
Ayakkabı giyildiğinde ayakkabının nasır olan bölgeye temas etmesi önlenmelidir. Bu amaçla nasır bandı, pamuk, tampon kullanılabilir. Bu önlem ayakkabının deriye travmasını kısmen önleyecektir. Ağrılı durumlarda bir süre terlikle dolaşmak yararlı olabilir.
Nasır oluştuktan sonra önerilen bir sürü bitkisel, endüstriel ürünler vardır. Bunların yararı kısıtlıdır. Önemli olan epsom tuzlu suda banyo ve banyo sonrası ponza taşı ile ölü dokuların alınmasıdır.
Son olarak nasırda çözüm radyofrekans yöntemi ile nasırın buharlaştırılmasıdır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45