• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

PROKTOLOJİ (PROCTOLOJİ) NEDİR ?

  • Home
  • PROKTOLOJİ (PROCTOLOJİ) NEDİR ?

PROKTOLOJİ NEDİR ?

Proktoloji bilim dalı sindirim sisteminin son bölümünü oluşturan kalın barsak, rektum ve anal bölgenin hastalıkları ile ilgilenen daldır. Bu bölge sindirim sisteminin atıklarının atıldığı bir bölge olması, özel bir anatominin olması ve damar ve sinir yönünden zengin olması nedeni ile ayrı bir önem arzeder. Her insan hayatının belirli bir döneminde mutlaka anorektal bir hastalıkla karşılaşmıştır.

Bu bölge hassas, ağrılı ve damarlanmadan çok zengindir. Ayrıca kanamalı bir bölgedir. Hastalıklarında tanı ve tedavi özel ihtisas gerektirir. Doğru tanı ve tedavi için proktoloji deneyimli, özel ihtisas sahibi doktor ve teknik ekipman gerekir. Kliniğimizde proktolojik hastalıklar için bu teknik ekipman mevcuttur.

Proktoloji bilim dalı hemoroid, fissür (çatlak), anal bölgenin apse ve fistülleri hastalardaki kabızlık problemi, gaz-gaita kaçırma yakınmaları, kıl dönmesi (sinüs pilonidalis), pruritis ani denen anüs kaşıntısı, kondilom denen makad siğilleri ve son olarak bu bölgenin kanserleri ile ilgilenir.

Hemoroid Tedavisi

Toplumda her üç kişiden birinde çeşitli derecelerde görülür. Çoğu hasta gerek utanma nedeniyle, gerekse ihmal nedeni ile hekime gitmez. Bazı hastalarda klasik yaklaşımların yetersiz kalması nedeniyle bunu yaşamının bir parçası olduğunu düşünür ve üzerinde durmaz.

Bu işte uzman bir hekime gidilmezse anal bölgenin her hastalığı hemoroid olarak yorumlanıp tedavi edilmektedir. Sonuç bu nedenle başarısız olmaktadır. Ama doğru tanı ve tedavi tam başarı sağlar. Band ligasyon, infrared koagülasyon gibi ofis tedavileri doğru endikasyon ve bu işte uzman bir kişiyle ameliyatsız tedaviyi sağlar.

Kabızlık Tedavisi

Çoğu kişinin muzdarip olduğu bir konudur. Ortam değişiklikleri, seyahat, açlık, diyetteki değişiklikler, uzun süre sedanter bir hayat geçirmek barsak alışkanlıklarını değiştirebilir. Bu durum kabızlık değildir. Kabızlık çekenler bunu hayatının bir parçasın olarak görür. Son derece doğal ve olağan olarak yorumlar. Haftada iki veya daha seyrek dışkılama, aşırı ıkınma, çok sert taşlaşmış gaita çıkarma ve tam boşalamama hastaların yakınmalarıdır. Özellikle bayanlar parmak yardımıyla veya önden vagen duvarına bası yaparak dışkılayabildiklerini söylerler. Bu durum bağırsakların anüsten dışarı çıktığı vakalarda sıktır.

Kabızlık sonucu hastalarda tam boşalamadıkları için karınlarında şişlik olduğunu, sürekli tuvalet ihtiyacı olduğunu ama tuvalette rahatlayamadıklarından yakınırlar.

Uzun süre kabızlık çekenlerde ve bunun sonucu aşırı ıkınanlarda anal bölgedeki basınç çok artar. Bu basınç sonucu hastalarda anal fissürler (çatlak) ve hemoroidler gelişir.

Burada önemli olan kabızlığın biran önce ortadan kaldırılmasıdır. En başta yapılacak iş diyet düzenlemesidir. Bu amaçla hastalara sebze yemekleri önerilir. Bol meyve ve salata yemeleri istenir. Burada amaç posa bırakan diyetle beslenmedir. Fakat yaşlı, karın ağrısı, kilo kaybı gibi yandaş yakınmaları olan hastalarda başta kolonoskopide yapılmalıdır. Divertiküler hastalık veya kolon kanseri kabızlık nedeni olabilir.

Ayrıca kabızlık çeken hastaların günlük en az 3 litre su içmeleri tavsiye edilir. Diyette baharatlı özellikle acılı gıdalardan uzak durmaları öğütlenir. Bu hastalar tuvalet öncesi 10 dakika ılık suya oturma banyosu yaparsa anüs çevresindeki kaslar gevşeyerek daha rahat dışarı çıkması sağlanır.

 

Anal Fissür (Çatlak) Tedavisi

Fissürler anüs derisindeki çatlaklardır. Kabızlık çekenlerde dışkılama sırasında burda bir yırtılma olur ve hasta şiddetli ağrı ve yanma duyar. Bebekler dahil herkeste zorlamaya bağlı çatlaklar olabilir. Ancak bu durumun uzaması olayın kronikleşmesine yol açar. Tedavide ofis tedavisi olarak nitratlı kremler, botox uygulaması yapılabilir. Amaç sfinkter spazmının ortadan kaldırılmasıdır. Bunların yarar sağlamadığı vakalarda LİS denilen ameliyat uygulanır.

Anal Fistüllerde Tedavi

Sıklıkla anal bölgede gelişen apseler sonucu oluşurlar. Fistüllerin bir ağzı anüs cildinde diğer ağzı anüs içindedir. Tedavide çeşitli yöntemler uygulanır. Basit perianal fistüllerde fistülotomi yeterlidir. Komplike fistüllerde seton uygulaması, lazer ile fistül yolunun çöktürülmesi uygulanır.

Bunların dışında anal kaşıntı (pruritis ani), kondilomlar (anüs siğilleri) yine kliniğimizde başarı ile tedavi edilmektedir.

Sinüs Pilonidalis Tedavisi

Kıl dönmesi denilen bu ilginç hastalıkta hasta kuyruk sokumunda ağrı ve akıntıdan muzdariptir. Kliniğimizde uygun vakalarda mikrosinüsektomi uygulanmaktadır. Lokal anestezi altında yapılan işlem 10 dakika sürmektedir. Hasta hemen işinin başına dönebilmektedir.

Hemen Ara
Yol Tarifi