Tırnak bilindiği gibi deri eklerinden biridir. El ve ayak parmaklarının uç kısımlarının korunmasında görevli yapılardır. Tırnaklar bazı kişilerde bazen yanlış olarak tırnak kesilmesi, bazen travmalar sonucu bazen de kalıtsal olarak pek çok hastada problemlere neden olabilir. Tırnak batmasını önlemek için bireyin alması gereken önlemler vardır. Alınan önlemlerle batma önlemezse o zaman cerrahi girişim şarttır.
Tırnak batması tırnağın büyürken yatağından çıkıp derinin içine girmesiyle oluşur. Bu giren kısımda oluşan enfeksiyon parmakta ağrıya, sızıya, kızarmaya ve ödeme yol açar. Genelde 30-40 yaşları arasında pik yapar. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Bazen sıkı ayakkabılar veya yanlış kesilen tırnaklarda enfeksiyona neden olabilir. Bu durumu tırnak batması ile karıştırmamalıdır.
Yatağından çıkıp deri altına giren tırnak mikro organizmaları ve bazen mantarları beraberinde taşır, deri altında, tırnak altında bir iltihaplanma olur. Daha sonra iltihap ilerleyerek kızarıklık ağrı, yanma ve akıntılar başlar. Tırnak yatağından gelen iltihaplı akıntı çorabı kirletir ve ayakların kötü kokmasına neden olur. Çok nadirde olsa parmak kemiklerinde de iltihaplanma olabilir.
Tırnak batmasının en büyük nedeni sıkı ve ayak anatomisine uymayan, rahatsızlık veren ayakkabılardır. Bunlar tırnağın şeklini bozar. Bayanların giydiği topuklu ve ucu sivri ayakkabılar buna daha çok yol açar. Ayak yapısına uygun, ön tarafı ayak tırnaklarını sıkıştırmayan ayakkabılar soruna çözüm olur.
Tırnak batmasına yol açan 2.büyük neden yanlış kesilen tırnaklardır. Tırnakların çok derinden ve gömük kesilmesi tırnağın deri altına doğru büyümesine neden olmaktadır. Tırnak kesilirken mümkünse yuvarlak değil düz kesilmelidir.
Yanlış uygulanan, gelişi güzel yapılan pedikürler tırnağın enfeksiyon kapmasına ve sonrasında da tırnak yatağından çıkarak batmasına neden olmaktadır. Tırnakların darbelerle yaralanması, altında hematom toplanması ve zedelenmesi enfeksiyon kaynağıdır. Bu özellikle futbol oynayan sporcuların sık karşılaştıkları bir konudur. Normal kişilerinde başına gelebilir. Birde genetik olarak bazı ailelerde daha sık tırnak batması görülmektedir. Tırnakların çıkması problemli olmaktadır.
Tırnak batması en sık ayak başparmağında görülür. Tırnak battığında ilk zamanlar tırnak çevresinde şişme ve kızarma olur. Bu dönemde müdahale edilmezse olay ilerler. Tırnak yatağında ve battığı bölgede sıcaklık, yanma ve son olarak da akıntılar görülür. Bu akıntılar kokuludur ve kişiyi rahatsız eder. Çorapları kirletir. Bu sarı irin şeklindeki iltihap, olayın kötüleştiğinin habercisidir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45