Hemoroitler anal bölgede bulunan ve kirli kanı taşıyan toplardamarlardır. Bunlar kan dolaşımını sağlarken aynı zamanda dışkılama sırasında bir yastıkçık şeklinde işlev görerek dışkılamanın rahat bir şekilde olmasını sağlar. Makat bölgesinde basınç çeşitli nedenlerle artarsa bu kan dolaşımı bozulur ve damarlar tıpkı ayaklardaki varisler gibi genişler ve hemoroitleri oluşturur. Bu oluşan hemoroitler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Bazen 4. derece dediğimiz hemoroitler anüsten dışarı çıkabilir. Sarkan bu damarlar içindeki kirli kana bağlı olarak mor renktedir. Travmaya veya tahrişe maruz kaldıklarında delinir ve kanayabilirler.
Hemoroitler 2 grupta mütalaa edilir. İç ve dış hemoroit şeklinde isimlendirilir. İç hemoroitler kendilerini kanama ile belli ederler. Dışarıya çıkmazlar. Bunlar 1. ve 2. derece dediğimiz hemoroitlerdir. Dış hemoroitler ise makat dışındadır. Bunlarda da asıl belirti kanamadır. Kanamaya ek olarak kaşıntı, ağrı ve acı gibi yakınmalara da neden olmaktadır.
Çok çeşitli nedenler anal basıncı artırarak hemoroit oluşumuna neden olmaktadır. Kronik kabızlık, uzun zaman devam eden ishal nöbetleri, hamileliğin son trimestiri, uzun süre oturarak çalışma (ör: şoförler),baharatlı ve özellikle acılı yiyeceklerin sık ve çok miktarda tüketilmesi, karın içi basıncını artıran tümörler, bağırsak tümörleri hemoroide yol açan etmenler olarak sayılabilir.
Hemoroid (Basur) Hakkında En Fazla Merak Edilenler

Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir
Hemoroid anal bölgedeki damarların hastalığıdır. Proktoloji uzmanına gidilir.
Korunma Yöntemleri Nelerdir?
En başta kabızlık ortadan kaldırılır. Acı yenmemeli ve günlük sedanter hayattan kaçınılmalıdır.
Nedenleri Nelerdir?
Anüs bölgesindeki basıncı arttıran her şey hemoroid yapar. Kronik kabızlık, hamilelik, fazla ıkınma, acılı yemekler.
Nasıl Teşhis Edilir?
Proktoloji masasında diz dirsek pozisyonunda yapılan muayene ile teşhis edilir.
Ameliyatsız Tedavinin Avantajları Nelerdir?
Erken günlük yaşama dönülür ve ameliyat komplikasyonları oluşmaz.
Hemoroitlerde ana semptom kanamadır. Özellikle iç hemoroitlerde başkaca belirti görülmez. Dış hemoroitlerde ise kanamaya, makat bölgesinde ağrı, taharetlenme sırasında ele meme gelmesi ve kaşıntı gibi yakınmalar eşlik eder. Yalnız bu belirtiler ile yalnızca hemoroide özgü değildir. Anal fissür, fistül ve apselerde de benzer yakınmalar olabilir. Bu da ancak muayene sonucu ayrılabilir.
Bayanlarda görülen hemoroitlerde bebeğin alt kısma baskı yaparak kan dolaşımını bozması etkendir. Ayrıca gebelikte annede oluşan hormonal değişikliklerde buradaki damarları etkiler. Ayrıca hamilelerde kabızlık önemli bir problemdir. Gün geçtikçe bebeğin kilo alması alt kısma baskı yapar hem de kalın bağırsak hareketlerini yavaşlatır.
Hemoroid (Basur) Evreleri

1.evre hemoroitler hasta tarafından fark edilmez. Anüsün 3-4 cm yukarısında görülür. Kanamalarla kendini belli eder. 2.evre hemoroitler ıkınma sırasında çıkar. Ikınma bitince içeri girer. Bunlarda da kanama ön plandadır. 3.evre hemoroitler dışkılama sırasında dışarı çıkar. Hasta ancak eliyle bunları içeri iter. 4.evre hemoroitler hep dışarıdadır. Bunlarda kanama, kaşıntı, ağrı ve ıslak makat gibi yakınmalar vardır.
Tanı genelde fiziki muayene ile konur. Diz-dirsek pozisyonunda yapılan anoskopide 1, 5 ve 9 hizalarında 3 adet büyük pake görülür.
Tedavide öncelikle kabızlık sorunu ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için posa bırakan bir diyet önerilir. Hastalara 3 öğünden 1 öğünde sebze yemeleri, meyveyi bol tüketmeleri önerilir. Günlük aldıkları su miktarı en az 3 litre olmalıdır. Alkolden uzak durmaları ve acı yiyecekler yememeleri istenir. Her gün sabah akşam 10 dakika süre ile ılık oturma banyoları verilir. Lokal olarak uygulanan krem ve pomadlar yazılır.
Tedavi Yöntemi Nasıldır?
Tedavide ameliyatsız bir takım ofis tedavileri yapılabilir. Bunlarda ağrısız bölgede çalışıldığından ağrı olmaz. Bu amaçla 1.ve 2.derece hemoroitlerde lazer ile çöktürme ve band ligasyon yöntemleri uygulanabilir. Daha büyük 3.derece hemoroitlerde THD denilen atardamar bağlanması işlemi uygulanır. Çok büyük 4.derece hemoroitler cerrahi olarak alınır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45