Hemoroidler anüs bölgesinde bulunan toplar damalardır. Bunların anüsteki konumlarına göre derecelerine ayrılır. Kabaca 4 grupta incelenir. Birinci ve 2. derece hemoroidler anüsten dışarı çıkmadıklarından fizik muayene sırasında gözle görülmezler. Hasta tarafından da fark edilmezler. 3. derece hemoroidler biraz daha büyüktür. Zaman zaman anüs dışına çıkar. Hasta bunları genelde büyük abdest sonrası eliyle anüs içine iterler. 4. derece hemoroidler hep dışarıdadır. Hasta bunları eliyle itse bile kendiliğinden tekrar anüs dışına çıkar ve hep dışarıda kalır.
Tedavi hemoroidin derecesine göre değişir. Kabaca cerrahi öncesi ve cerrahi diye 2 bölüme ayrılabilir. Hastalığın erken ve belirtilerin hastayı fazla rahatsız etmediği dönemde özellikle hastanın günlük alışkanlıklarını değiştirmesiyle rahatlık sağlanır. Bu dönemde ofis tedavileri denen bir takım tedavi seçenekleri denenmelidir. Bunda amaç hastanın normal bir dışkılama alışkanlığını kazanmasıdır. Hastalara bu konuda ilk önerilecek olan yeterli lifli gıda ve su tüketmeleridir. Sebze ve meyveler arasında suyu daha fazla olanlardansa posası fazla olanlar tercih edilmelidir. Tahıl ve unların bir lif kaynağı olması gerektiği ve hastaların kepekli un veya esmer bulgur gibi seçeneklerle her tükettiği gıda da daha fazla lif almaya çalışılması önerilmelidir.
Erişkin kişilerin hava koşulları da dikkate alınarak içmesi gereken su miktarı (tercihen3 litre) mutlaka hatırlatılmalı ve alınan lifli posa bırakan gıdaların işe yaraması için mutlaka yeterli su da içilmesi gerektiği öğretilmelidir. Dışkılama alışkanlığının düzenli olmasının en kolay yollarından biri düzenli saatlerde yemek yemek ve dışkılamaya düzenli çıkmayı sağlamaktır. Kabızlık veya ishalin düzeldiği hastalar da hemoroidlerin gerilediği hatta kaybolduğu kanıtlanmıştır.
Birinci derecede hemorroidlerde çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Lokal olarak kullanılan çeşitli ilaçlar arasında içinde anestezik maddeler olan ilaçlar, kortizonlu kremler, kan dolaşımını iyileştiren oral ilaçlar kullanılabilir. İlaçlardan daha etkili olan süresi 15 dakikayı geçmemek üzere (10 dakika ideal süredir) 38-40 dereceye kadar ısıtılan suya oturarak yapılan sıcak su uygulamasıdır. Süre uzatılmamalıdır. Fazlası o bölgede ödeme yol açmaktadır. Oturma banyosu sonrası o bölge silinip çeşitli merhemler kullanılır. Bu merhemlerde genel olarak kortizon, lokal anestezik ve kanamayı azaltıcı maddeler bulunur.
Fakat bunlar hekim muayenesi sonrası kullanılmalıdır. Bu ilaçların hekim muayenesi olmadan hastaların bunları kulaktan dolma bazı tavsiyelerle veya eczacı önerisi ile kullanılması sakıncalıdır. Bunun dışında ağızdan alınan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar damarlarda kasılma yaparak kanama ve ödemi azaltabilir. Bunların dışında hemoroidlerde çeşitli ofis tedavileri uygulanır.
HEMOROİD (BASUR) İÇİN UYGULANAN YÖNTEMLER
1-Lastik Bound Ligosyonu: Bazı birinci genelde ikinci ve üçüncü derece hemoroidlerde en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Hemoroid pakesi bir vakum ile emdirilerek veya mekanik olarak çekilerek lastik bandla boğulur. Hemoroidin beslenmesi bozulduğundan işlemden 5-7 gün sonra dökülerek yok olur. Ağrısız bölgede çalışıldığından işlem sonrası ağrı olmaz.
2-Lazer Hemoroidopeksi: Bu yöntemde temel ısı uygulaması yoluyla yapılan yanık dokusu iyileşirken bir fibrozis oluşturur. Oluşan bu fbrozis hemoroidi alttaki kas tabakasına fikse eder. İnfrared ışınları ile çok kısa süreli yüksek ısı uygulaması yapıldığında oluşur. Nekroz ve fbrozis hemoroidin alttaki adaleye yapışmasına yol açar. Lastik band yöntemine göre daha az ağrılı eşit etkinlikte bir yöntemdir.
3-THD: Amaç hemoroide kan getiren atardamarların doppler denilen bir cihaz eşliğinde bağlanma esasına dayanır. Anestezi sonrası doppler yardımıyla atardamar bulunur. Emilebilen bir dikiş yardımı ile damarlar bağlanır. Yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. Atardamarların bağlanması ile kanama durur. Hemoroidler geri çekilir. Bunun dışında çeşitli cerrahi tedaviler vardır. Ameliyat son çare olmalıdır. Önce yukarıdaki ofis tedavileri denenmelidir. Başarı oranı %90-95 civarındadır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45