• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Hemoroid Nasıl Geçer?

Anüs bölgesindeki toplardamarlara hemoroid denir. Halk arasında basurda denir. Bunun şişmesi, kanaması ,zaman zaman ağrı yapmasına hemoroid hastalığı denmektedir. Hemoroidler çeşitli derecelerde mütalaa edilir. Ayrıca iç ve dış hemoroid diyede ayrılabilir. Bu derecelere belirtileri farklıdır. En sık görülen belirti kanamadır özellikle 1. Ve 2. Derece iç hemoroidlerde belkide tek belirti kanama şeklindedir. 3. Ve 4. Derece hemoroidlerde ise kanama yanında, ele meme gelmesi,bazen ağrı , kaşıntı ve ıslak makat gibi yakınmalar olabilir.

Basur çok yaygın bir hastalıktır. Utanma duygusu nedeni ile veya hastaların üzerinde durmaması nedeniyle doktora gitmeleri az olduğundan tam yaygınlık bilinmemektedir. Fakat kabaca toplumun %50’sinde vardır. Doktora gitmeden bazı kulaktan dolma tedavilerle bazen tablo daha vahim hale gelmektedir. Hemoroid oluşumuna neden olan faktörlerin başında artmış olan anal basınç gelir. Bu basınç buradaki kan dolaşımını ve buradaki damarların şişmesine ve varisleşmesine yol açar. Bu basıncı arttıran en önemli faktör kronik kabızlıktır. Hastanın uzun süreli kabızlık sırasında ileri derecede ıkınması buradaki basıncı arttırır ve buradaki anüs damarlarındaki dolaşımı bozar. Kan damarlarda göllenerek hemoroidlerin şişmesine,yırtılmasına ve kanamasına neden olur. Bu duruma meydan vermemek gerekir. Bu amaçla hastaların belirli bir tuvalet alışkanlığı edinmesi gerekir.

Tuvalet Alışkanlığı Edinirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bunun için en uygun zaman sabahları kahvaltı sonrası zamandır. Sabahları tuvalete gidildiğinde tuvalete uzun zaman geçirilmemelidir. Tuvalette cep telefonu ile oynanmamalı veya gazete okuyarak uzun zaman geçirilmesi bu bölgede basıncın artmasına neden olmaktadır. Tuvalet hissi geldiğinde geciktirilmemelidir. Hemen tuvalete gidip dışkı boşaltılmalıdır. Dışkılama geciktirilirse dışkının su içeriği vücut tarafından çekilir ve dışkı katılaşır. Bu dışkının çıkarılması zorlaşır. Çıkarken buradaki damarsal yapılara zarar verir.

Kabızlıkta diğer problem diyetin yanlış düzenlenmesidir. Fast fod tarzı yiyeceklerle beslenme günlük alınan su miktarının azlığı özellikle baharatlı ve acı yiyeceklerin tüketilmesi kabızlık üzerine çok etkilidir. Acı bu bölgedeki damarlarda genişlemeye ve zaman zaman yırtılarak kanama oluşumuna neden olur. Alınan su miktarının az olması dışkının katılaşmasıyla sonuçlanır. Bu durumdan kurtulmak için özellikle posa bırakan bir diyetle beslenmek gerekir. Bol lifli sebze yemekleri tercih edilmelidir. Günlük alınan su miktarı en az 3 litre olmalıdır. Beslenme düzenli olmalıdır. Öğün aralarında bol miktarda meyve yenmelidir. Tahriş edici acı yiyeceklerden, turşudan uzak durulmalıdır. Mayalı içkiler (bira, şarap) bırakılmalıdır. Kişinin düzenli bir tuvalet alışkanlığı olmalıdır. Özellikle sabahları çok ıkınmadan tuvalet alışkanlığını gidermek hemoroid oluşumunu önleyen en önemli türdür.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi