Hemoroidler anüs çevresinde bulunan toplar damarlardır. Kirli kanı taşırlar. Halk arasında basur, mayasıl gibi adlarda verilmektedir. Hemoroidlerin bir yumak şeklini alması, varisleşmesiyle hemoroidal hastalık denen tablo oluşur. Genelde 4 dereceye ayrılır. 1. ve 2. derece hemoroidler anüs içinde olan iç hemoroidlerdir. Dışarı çıkmazlar. Tek belirtileri zaman zaman olan kanamalardır. Bu kanama parlak kırmızı renkte ve damla damla şeklindedir. 3. ve 4. derece hemoroidlerde ise memeler anüs dışına çıkar. 3. derece hemoroidleri hasta dışkılama sonrası eliyle anüs içine itebilir. 4. derece hemoroidleri ise itse bile dışarı çıkar ve hep dışarıda kalır. Bu hemoroidlerde kanama dışında ağrı, makatta ele gelen memeler, akıntı, ıslak makat kaşıntı gibi yakınmalar görülür.
Hemoroid Oluşumunun En Büyük Nedeni?
Hemoroid oluşumunda en büyük neden buradaki kan dolaşımının bozulmasıdır. Bu bozulmaya yol açan birçok neden vardır. Bunlardan uzak durulması hemoroid oluşumunu önler. En baştaki neden uzun süren kronik kabızlıklardır. Ayrıca sık ishal nöbetleri de aynı duruma yol açabilir. Özellikle bayanlardaki hemoroidlerde en büyük nedenlerden bir diğeri gebelik ve doğum sürecidir. Rahim büyüdükçe pelvis içindeki damarlara baskı yapar ve kanın geri dönüşü bozulur. Gebelik ilerledikçe bu durum daha bariz hal alır. Sedanter hayat yaşayanlarda, oturarak çalışanlar da özellikle şöför ve pilotlarda hemoroid diğer gruplara göre biraz daha fazla görülmektedir.
Bunun tam tersi spor yapanlardan at ve bisiklet sporu ile ilgilenenlerde de sürekli oturmaya bağlı hemoroid oluşumu daha fazla görülmektedir. Hemoroid bazı sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.Bunların başında bir karaciğer hastalığı olan siroz gelir. Özellikle alkol alışkanlığı olan kişilerde bu durum görülür. Kronik alkolizme bağlı gelişen sirozlarda hemoroid çoğu vakada görülür. Çünkü buradaki damarlar hem karaciğere hemde kalbe kan götüren damarların birleşme yeridir. Karaciğerdeki dolaşım bozulunca kan burada gölleşir ve hemoroid oluşumuna yol açar. İleri sirozlarda ayrıca karında biriken ascite yaptığı basınçla hemoroidlerin dahada büyümesine neden olur.
Hemoroid oluşumundaki bir diğer sistemik hastalık kanserlerdir. Özellikle 40 yaş üzeri ve ailesinde kanser olan hemoroid vakalarında uyanık olmak ve bu hastalarda mutlaka kolonoskopi yaptırmak gerekir. Bu duruma bir kalın bağırsak kanseri yol açabileceği gibi pelvis bölgesini dolduran başka bir tümörde hemoroid oluşumuna neden olabilir.
Kanaması olan hastaların mutlaka bir proktoloğa muayene olması gerekir. Utanma duygusunu bir yana bırakmalıdır. Hemoroidin derecesi ne kadar küçükse ameliyat dışı tedaviler o kadar kolay uygulanır.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45