• 0 232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No:384 K:3 D:5 Berin Reşat Aksoy Plaza Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 16:30

Hemoroid (Basur) Neden Olur, Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hemoroidler anal bölgedeki kirli kanı taşıyan toplardamarlardır. Halk arasında mayasıl, basur gibi çeşitli adlarla anılır. Halk bu terimleri genelde her anüs hastalığında kullanır. Bu toplardamarlar buraya atardamarlar yolu ile gelen kanı götüren damarlardır. Anüs bölgesindeki her hastalık halk arasında mayasıl diye tanımlandığından tanı ancak muayene ile konabilir.

Hemoroidler esas olarak anüs bölgesinde bulunan toplardamarların varisidir. Hemoroidler oluş yerine göre iç hemoroid, dış hemoroid diye ayrılabilir. Ayrıca kendi içinde de 4 evrede incelenir. 1. ve 2. derece hemoroidler anüs içinde kalırlar. Dışarı çıkmazlar. 3. derece hemoroidler zaman zaman dışarı çıkar. 4.derece hemoroidler ise sürekli dışarıdadır.

Basur Nedenleri

  • Müzmin Kabızlık: Hemoroid oluşumundaki en önemli nedendir. Kişinin durumuna göre kabızlık kişiden kişiye değişir. Beslenme alışkanlıkları, yeterli sıvı almamak, hareketsiz yaşam, bazı alışkanlıklar kabızlığın en önemli nedenidir. Kişilerin dışkılama sırasında uzun süre ıkınması anal basıncı arttırarak buradaki toplardamarlarda varis oluşumuna yol açar. Hemoroid oluşmaması için en önemli husus kabız kalmamak ve uzun süre ıkınmamaktır.
  • Şişmanlık (Obezite): Pelvis içi basıncın çeşitli nedenlerle artması bu bölgedeki damarları sıkıştırır. Buda anal bölgedeki damarlarda genişlemelere yol açar. Kalça ve bacaklarda fazla yağa bağlı dolaşımda bozulma olmaktadır. Bunun sonucu olarak bacaklarda varis, anal bölgede hemoroidler gelişebilmektedir.
  • Gebelik: Kadınlarda görülen hemoroidlerin büyük çoğunluğunun nedenidir. Gebelik süresi arttıkça bebeğin basısına bağlı olarak hemoroidal damarlarda geri dönüş azalır. Buna bağlı hemoroidler oluşur. Hamile kadınlarda sık sık görülen kabızlık nöbetleri de hemoroidin oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Bu kişilerde son trimestirde görülen kanamaların %90 nedeni artmış ve şişmiş olan hemoroidlerdir. Gebelik döneminde özellikle kabız kalmamaya özen gösterilmelidir. Bunun için bol su, posa bırakan diyet ve egzersiz elzemdir.

Hemoroidlerde en sık görülen belirtilerden biri kanamalardır. İç ve dış hemoroidlerde görülür. Kanama klasik şekilde dışkılama sırasında veya dışkılama sonrası damla damla gelir ve kırmızı renktedir. Anal fissür de peçeteye bulaşır tarzdadır. Kanser ve diğer iltihabi hastalıklarda daha koyu kanama vardır.

  1. ve 4. derece hemoroidlerde kanama ile birlikte hastanın eline taharetlenirken memeler gelir. 1. ve 2. derece hemoroidlerde ise ele meme gelmez. Tek belirti kanamadır.

Bazen bu hemoroidlerin içinde kan pıhtısı birikir. Öncesinde hiçbir yakınması olmayan kişide aniden oluşur ve şiddetli ağrıyla kendini gösterir. Anüs kenarında sert, siyah bir kitle mevcuttur. Ağrı günler sonra geriler fakat şişlik devam eder. Bu dönemde yapılacak bir operasyon tedaviyi sağlar.

Hemoroidlerde bunların dışında bazen kaşıntı, ishal olan vakalarda dışkı kaçırma gibi problemler görülebilir. 1. ve 2. derece hemoroidlerde tedavi tıbbidir. Hastalara posa bırakan diyet ve bol miktarda su içmesi önerilir. Egzersizler verilir. Oturma banyoları önerilir. Bir takım damar tonüsünü arttırıcı ilaçlar reçeteye yazılır. 3. ve 4. derece hemoroidlerde ise lazer hemoroidopeksi, band ligasyon ve THD denilen ofis tedavileri önerilir. Bu tedavilerde hastaların %90-95’i tedavi edilir. İlerlemiş, tedaviye cevap vermeyen vakalarda cerrahi girişime başvurulur.

Şu unutulmamalıdır her anal kanama hemoroidden ileri gelmez. Kanaması olan hastalar mutlaka bir proktoloji uzmanına muayene olmalıdır. Çünkü kanama bir kansere bağlı veya iltihabi bir barsak hastalığına bağlı olarak gelişebilir. Hastaların gerek ihmal gerekse utanma duygusu ile doktora gitmemesi kanserde altın dönem denen erken dönemin kaybedilmesine yol açabilir.

Kliniğimizde muayeneler ücretsizdir. Muayene sonucu konulan teşhise göre hastalarımız aydınlatılmaktadır. Bazı hastaların hekime gitme yerine bitkisel bazı kulaktan dolma tedaviler alması hiç iyi bir yol değildir.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi