• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

HEMOROİD KANAMASI

Hemoroidler anal bölgedeki kirli kanı kalbe ve sindirim sistemine gönderen toplardamarlardır. Diz-dirsek pozisyonunda en sık 1, 5 ve 9 hizalarında bulunan 3 ana damar şeklindedir. Fakat bunların aralarında satellit dediğimiz küçük damarlarda vardır. Bunlarda şişerek hemoroidal hastalığa yol açabilir. Dinlenme sırasında bu toplardamarlar anal bölgeyi kapatır. Bunun sonucu dinlenme sırasında gaz-gaita tutmaya bir nebze yardımcı olurlar.

Müzmin kabızlık çekenlerde, uzun zaman ayakta duranlarda, ayakta çalışanlarda buraya kan getiren atardamarlarda basınç artar. Bu basınç belirli bir düzeye gelince kanama olur. Hemoroidler genelde 4 grupta incelenir. 1.ve 2.derece hemoroidler anüsten dışarı çıkmaz. Bunlar kendilerini kanama ile belli eder. Parlak kırmızı renkte, dışkıyla karışık veya dışkılamadan sonra damla damla şeklinde kanama olur. Buradaki kanamanın asıl nedeni 1.ve 2.derece hemoroidlerin bulunduğu bölgedeki cilt kısmının yıpranmasıdır. Bu yıpranmaya uzun kabızlık dönemleri sonucu dışkının çok zor çıkarılması, aşırı ıkınma yol açar. Cilt tahriş olur. Özellikle ıkınma sırasında basınç çok arttığından kanama daha fazladır. Bu nedenle hastalara ıkınmadan dışkılamaları öğütlenmelidir. Kanama ancak buradaki basınç azalınca kendiliğinden duracaktır.

Alınacak önlemler nelerdir:

Kanama sırasında kullanılacak ilaç ya da merhemlerin çok fazla bir yararı olmaz. Önemli olan hastanın anal bölgedeki basıncı azaltacak önlemleri alması gerekir. Bunun içinde ilk olarak ıkınmayı ortadan kaldırmak gerekir. Ikınma ortadan kalkınca buradaki cilt kendini onarma fırsatı bulur. Kabızlık çeken hastalar diyetlerine bu kanama döneminde çok dikkat etmelidir. Acı veya baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Özellikle acı yiyecekler ıkınarak dışkılamaya yol açar ve bu bölgede tahrişe neden olan en önemli etkendir. Hastaların bu alışkanlığından en başta vazgeçmeleri gerekmektedir.

Hastaların kabızlığı önlemede dikkat edeceği diğer husus günlük aldıkları sıvı miktarını arttırmalarıdır. Bunun için biz hastalara en az 3 litre sıvı almaları gerektiğini söylüyoruz. Günlük sıvı miktarı ne kadar fazla olursa hastaların kabızlık çekmeleri, buna bağlı ıkınmaları o derece azalmaktadır.

Bu hastalara posa bırakan diyetler önerilir. Bunların başında hastaların günde en az 1 kez sebze yemeği yemesi tavsiye edilir. Bunun yanında bol meyve ve salata yemelerini önermekteyiz. Hastaların posalı gıdalar ile dışkılamaları daha düzenli hale gelmektedir.

Bu dönemde bir leğen içine ılık su konarak yapılan oturma banyoları çok yararlı olmaktadır. Ilık su sfinkter dediğimiz bu bölgedeki kaslarda gevşeme oluşturmakta, bu da anüs içindeki basıncı düşürmektedir. Bu basıncın düşmesi doğal olarak kanamanın azalmasına yol açacaktır.

Bu konuda bazı yayınlarda salatalık çekirdeklerinin, ardıç yağının kanamalara etkili olduğu söylenmektedir. Ayrıca dereotunun da, patlıcanında bu konuda yararlı olduğu söylenmektedir.

Tedavi yöntemleri:

Bu tedbirlerle durmayan kanamalarda mutlaka bir proktolog muayenesi şarttır. Çünkü uzun zaman devam eden kanamalar anemi dediğimiz kansızlık hastalığına yol açabilir. Anemi gelişmiş hastalar soluktur. Çabuk yorulur. Günlük aktiviteleri kısıtlıdır. Muayene sırasında anoskop denilen aletle anüs içinde ilk 10 cm’lik bölüm incelenir. Buradaki kanayan hemoroidler görülür. Bu aşamadan sonra hemoroidin tipine ve kanamanın derecesine göre çeşitli tedavi yöntemleri denenir.

Küçük hemoroidlerde band ligasyon veya lazer ile koagülasyon denenebilir. Bu yöntemlerle 1.ve 2.derece hemoroidlerde başarılı sonuçlar alınabilir. Daha büyük damarlardan olan kanamalı hemoroidlerde THD denilen yöntem uygulanır. Bunda doppler denilen bir alet yardımıyla kanayan hemoroide ait atardamar bulunur. Emilebilen bir dikiş materyali ile bu damar bağlanır. Bu işlem yapılırken her 3 büyük damara da uygulanmalıdır. Bu ofis tedavileri kliniğimizde başarı ile uygulanmaktadır.

Son olarak kanama bir kanserden ileri gelebilir. Uzun süren 40 yaş üzerinde ve ailede kanser öyküsü olan hastalardaki kanamalarda mutlaka proktolog muayenesi ve kolonoskopi şarttır.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi