Benler, melanosit denen ve cilde renk veren melanin pigmentini salgılayan hücrelerden ileri gelen oluşumlardır. Çok çeşitli ve çok sayıda ben vardır. Renkleri de çok farklı olabilir. Et benleri ise deri renginde ve deriden kabarık oluşumlardır. Değişik çaplardadır. Çocukluk yaşlarından itibaren her yaşta görülebilirler. Bulundukları yerlere göre değişiklik gösterir. Toplu iğne başından fasülye iriliğine kadar oluşabilir. Çoğunlukla koltuk altında kasık bölgesinde boyunda görülür. Terleme bölgelerinde daha fazladır. Ailesel faktörler söz konusudur. Ailesinde et beni olan kişilerin kendilerinde de et beni görülebilir.
Nevus denilen benlerde de genetik faktörler söz konusudur. İçerdikleri melanin miktarına göre çok çeşitli renklerde olabilir. Ayrıca gün geçtikçe boyutları artabilir. Benler daha çok güneşin utroviole ışınına maruz kalan yerlerinde daha fazla görülmektedir. Şekilleri yuvarlak oval veya düzensiz olabilir. Benler vücudun her yerinde görülebilir.
Benler Gençlerde Daha Çok Görülür.
Çoğu kişide görülen benler özellikle gençlik çağlarında ortaya çıkar. En çokta ergenlik çağında ortaya çıkar. Birkaç mm den birkaç cm çapa kadar değişik boyutlarda olabilirler. Kırmızı kahverengi ve siyaha kadar çeşitli tonlarda olabilirler. Önce cilt düzeyince olan benler zamanla ciltten kabarık bir hal alabilir. Sayıları çok olan benlerde (50 ve üzeri) uyanık olmalı, sık kontrol etmek gerekir. Bunlarda kanserleşme olabilir.
Doğumsal (kongenital) benler doğuştan itibaren vardır. Bunlarda kanserleşme sorunu biraz daha fazladır. Özellikle büyüyen benlerin bir an önce alınmasında yarar vardır. Bunlarda eğer bir asimetri oluştuysa yani benin bir yarısı, diğer tarafa şekil,büyüklük ve renklenme açısından benzememesi durumunda tedavi edilmelidir. Kanserleşme eğilimi olan benler sınırlarıda düzensiz bir hal alır. Sınırlarda girinti, çıkıntılar oluşur benin renginde de değişim olur. Renk alacalı bir hal alır. Birde benin çapının 1cm’yi geçmesi uyarıcı olmalıdır. Mevcut benlerde kanama, kabuklanma olmasıda tehlikelidir.
Et Benleri Kanserleşir mi?
Et benlerinde kanserleşme söz konusu değildir. Bunlar çoğunlukla bir sap ile cilde tutunurlar ve gittikçe büyürler. Çoğu zaman ele takılması kişilerde rahatsızlığa yol açar. Bazen de kendi sapı etrafında dönerler. Bunun sonucu beslenmeleri bozulur. Enfeksiyon ve ağrı gelişir.
Gerek nevüs dediğimiz benlerde ve gerekse et benlerinde tedavi günümüzde radyofrekans denen buharlaştırma yöntemidir. Radyofrekans cilde radyo frekansları vererek buharlaştırma yapar. Bir ısı enerjisi söz konusudur. Benler 1-2 dakika içinde çok kolay buharlaştırılır. Sonra o bölgede bir kabuklanma olur. Kabuk yaklaşık 2 hafta içinde düşer. Sonra o bölgede bir kırmızılık oluşur. Kırmızılığın cilt rengini alması ise 2-3 ayı bulur. Sonunda genelde iz kalmaz.
Fakat bazı vakalarda eğer bende cilt içine fazla nüfus olmuşsa ufak bir çöküklük kalabilir. Et benlerinde de aynı radyofrekans yöntemi kullanılmaktadır. Et beni sapından çıkarılır. Sapın olduğu yer radyofrekans ile buharlaştırılır. Hasta hemen işinin başına dönebilir. Banyosunu alabilir.
Randevu ve İletişim Numaraları
Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45