• 0 232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No:384 K:3 D:5 Berin Reşat Aksoy Plaza Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 16:30

Ben Tedavisinde Lazer ve Radyo Frekans Arasındaki Farklar

Her ikisi de günümüzde ben tedavisinde popüler yöntemlerdir. Radyo frekans daha revaştadır. Çünkü genelde tedavi tek seansta bitmektedir. Bu radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir tedavi işlemidir. Radyo dalgaları vücutta bulunan su molekülleri ile iyonlarını (Na, K, Kalsiyum, Mg) harekete geçirir. Bunlar hareketlenince bir enerji açığa çıkar ve bu bölge ısınır. Isıtılan bölgede sıcaklık 41-43 dereceye çıkar. Fakat bu ısı vücutta herhangi bir zarara yol açmaz. Radyo frekansın uygulandığı bölgede güneşe hassasiyet oluşmaz. Yalnız radyo frekans gebelerde ve kalp pili olanlarda uygulanmamalıdır.

Benler birçok bireyde görülen ciltte bir veya daha çok sayıda olabilen deriden kabarık veya deri düzeyinde renkli oluşumlardır. İçlerinde derinin rengini veren melanin denilen bir pigment barındırırlar. Kanserleri bilinen en hızlı yayılan kanserlerdir. Fakat benlerin çoğu iyi huylu oluşumlardır. Kansere dönüşebilecek veya melanom olduğundan kuşkulanılan vakalarda mutlaka biopsi alınmalıdır.

Lazer ise aktive olmuş doğal gazların, elementlerin, moleküllerin ve çeşitli kristallerin etkileşimi ile yüksek yoğunlukta ve paralel hareket eden, aynı dalga boyundaki elektromanyetik radyasyondan oluşan ışıktır. Lazer kullanılması tıpta hücre bazındaki etkisi nedeniyledir. Kan damarlarının onarımını ve yenilenmesinde artışı sağlar. Yaraların mikroplara karşı dayanıklılığını arttırır. Tıpta kullanılan Dye (boya) lazerler derideki kan damarlarını hedef alan yoğunlaştırılmış sarı bir ışıktır.

Bu sarı ışık derideki kan damarlarını geçici olarak ısıtıp tahrip ederken çevre dokuda hasar oluşturmadan tedavinin sonlanmasını sağlar. Lazerin tıpta en yoğun kullanıldığı alanlardan biri deri hastalıkları,  diğeri hemoroidlerdir. Doğumsal lekelerin, istenmeyen kılların, bazı tür benlerin ciltte görülen kılcal damarların, kırışıklıkların giderilmesinde sıklıkla kullanılır. Dövmelerin yok edilmesinde en etkili yöntemdir.

Ben tedavisinde kullanılan lazer zararlı ışınlardan arındırılmıştır. Lazerle ben tedavisi daha çok koyu renkli benlerde uygulanır. Ayrıca bebeklerde doğuştan olan damar beni (hemanjiom)larda kullanılabilir. Koyu renkli beni olan veya damar beni olan kişide renkli bölge lazerle gelen ısıyı tutar. Benlerde bu ısıya bağlı hasar oluşur ve ben alttaki canlı dokudan ayrılır.

Lazer sadece renkli benlerde başarılı sonuç verir. Fakat bu yöntemde benlerin ortadan kalkması tek seansta olmaz. Hasta benin koyuluğuna, büyüklüğüne göre 3-4 seans gelmek zorunda kalabilir. Ciltte çok kabarık benlerde bazen sonuç alınmayabilir. Ayrıca işlem sonrası punç biopsi olmakta bazen zor olabilir.

Radyo frekans yöntemi her tür bende uygulanabilir. İşlem sırasında ağrı olmamasına rağmen genelde lokal anestezi uygulanır. Bazen hastalar bu bölgede sıcaklık hissedebilirler. Bu anestezi ile ortadan kalkar. İşleme başlamadan önce kanserleşme eğilimi olduğundan kuşkulanılan benlerden mutlaka biopsi alınmalıdır. Daha sonra radyo frekans yöntemi ile benler buharlaştırılır. Günümüzde bıraktığı iz miktarı, uygulama kolaylığı, tek seansta bitmesi, iyileşme süresinin azlığı, yönünden radyo frekans en iyi yöntemdir. Masaya uzanan hasta 1-2 dakika içinde istemediği beninin buharlaşıp yok olduğunu görür.

Kliniğimizde benler radyo frekans yöntemi ile alınmaktadır. Ayrıca radyo frekans günümüzde siğil tedavisinde, kondilom tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunlarda lokal anestezi sonrası 3-5 dakika içinde işlem sonlandırılmaktadır. Bunlarda ücret muayene sırasında belirlenmektedir. Muayenelerimiz ücretsizdir.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi