• 0 232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No:384 K:3 D:5 Berin Reşat Aksoy Plaza Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 16:30

Nasır Bandı

Nasır bandı bazı vakalarda geçici bir rahatlık sağlayan fakat nasırın tam düzelmesini sağlamayan bir medikal üründür.

 

Nasırlar derinin travmaya karşı bir reaksiyonu olarak karşımıza çıkan oluşumlardır. Travmaya, tahrişe maruz kalan deri kendini korumak için travma gelen bölgeyi kalınlaştırır. Bunun sonucu da orada sert, ağrılı bir kitle oluşur. Nasırda huni (konik) şeklinde bir büyüme söz konusudur. Nasır dışarıda kalın bir tabanla bulunur. Deriden derine doğru gittikçe ucu sivrilir ve sonunda nidüs dediğimiz bir kısmıyla sonlanır. İşte nasırın üzerine basmakla ağrı yapan bu nidüs dediğimiz kök kısımdır. Ne yazık ki nasır bantları bu kök kısmını çıkaramaz. Bunun sonucu da hiçbir zaman tam tedavi mümkün olmaz.

 

Nasır bantları endüstriel olarak keçe yataklı ve ilaçlı olarak hazırlanmışlardır. İçeriğinde ilaç olarak salisilik asit vardır ve üzerindeki banda emdirilmiştir. Salisilik asitli bant tam nasırın üzerine yapıştırıldığında asit özelliği nedeniyle nasırın üst kısmını eritir. Derinin yaptığı kalınlaşmayı üst kısımdan ortadan kaldırır. Ayrıca salisilik asit bu sırada oluşan yanığın enfekte olmasını da önler.

 

Nasırlar genelde derinin en çok travma gören yerlerinde ve özellikle ayaklarda oluşan bir durumdur. Ayaklardaki nasırlarda bantlar kullanılabilir. Fakat ellerde olan nasırlarda uygulama zorluğu nedeniyle kullanılması zordur. Ayrıca salisilik asitli kısım normal cilde denk gelirse orayı da yakar ve bazen enfekte ciddi yanıklara neden olabilir.

 

Salisilik asit içeriği nasırın üst kısmını yakarken keçeli kısım yürürken ağrının azalmasına neden olur. Fakat burada asıl dikkat edilecek konu daha sıkı ayakkabılardan, topuklu ayakkabılardan uzak durmaktır. Böylece deriye gelen travma azalır. Nasır oluşumu başlangıçtan itibaren kontrol altına alınmaktadır.

 

Bant Kullanmadan Önce Yapılması Gerekenler?

Nasır bandı kullanmadan önce nasırın mutlaka bir hekime gösterilmesi gerekir. Diabetik hastalarda, damar hastalarında ve küçük bebeklerde nasır bandı tedavisi önerilmez. Çünkü bunlarda ayaklarda oluşacak beslenme bozukluğu daha vahim durumlara neden olabilir. Salisilik asidin yaptığı yanık enfekte olursa bu hastalarda enfeksiyon hızla ilerler ve ayrıca oluşan yaranın kapanması diyabetli hastalarda ve damar hastalarında daha zor olur.

 

Piyasada çok çeşitli markalarla satılan ürünler vardır. Bunların ebatları da farklıdır. Nasırın büyüklüğüne göre bu ebatları hasta seçer. İlaçlı kısmın bir koruyucu zarı vardır. Bu bant koruyucu yüzeyden ayrılır. Mor renkli ilaçlı yüzey gözükür. Bu tam nasırın üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Burada dikkat edilecek konu mor bölgenin tam nasırın üzerine gelmesidir. Eğer normal deriye gelirse salisilik asit normal deriyi yakar ve oluşan yanığa bağlı ağrılar olur. Burada enfeksiyon kapma ihtimalide vardır. Bant nasırlı bölgede 3 gün kalır. 3 gün sonra bant bir pens yardımıyla ve direkt olarak çekip alınır. Bu işlemden sonra nasır düzelmezse aynı işlem tekrarlanır.

 

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi