• 0 232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No:384 K:3 D:5 Berin Reşat Aksoy Plaza Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 16:30

Kıl Dönmesi Kansere Yol Açar Mı?

Kıl dönmesi bir kıl yumağının cildin altına girerek burada yuvalanması, burada enfeksiyon oluşturması ile karakterize iyi huylu bir hastalıktır. Kıl dönmesinin kanserleşmesi pratik olarak söz konusu değildir.

Kıl dönmesi zemininde bir cilt kanseri olan epidermoid karsinom görülebilir. Bu kıl dönmesinden gelişmeyip buradaki ciltten gelişen bir kanserdir. Bu kanser cildin epidermis denen üst tabakasındaki hücrelerden kaynaklanır. Oluşumunda en büyük etken güneş ışınlarıdır. Kuyruk sokumunun ise güneş ışınlarına maruz kalma olasılığı çok az olduğundan tabi ki görülme olasılığı çok azalmaktadır. Bunun dışında tütün, kronik ülserasyonlar (yanık, varis), skar dokuları (kronik enfeksiyonun, çeşitli kimyasallar/arsenik, katran, petrol türevleri), yüksek ısı, iyonize radyasyon, immun yetmezlikte bu kanserin oluşumuna yol açabilir. Bu nedenler arasında sinüs pilonidalisin tedavi edilmeyip arada bir nedbe dokusu oluşması bu bölgeye yapılan radyasyonlar veya bu bölgenin yüksek ısıya maruz kalması kanser gelişmesine neden olabilir.

Kıl dönmesi zemininde gelişen epidermoid karsinomun çok spesifik bir görüntüsü yoktur. Genellikle önce yerel bir sertlik oluşur. Bu sertlik zamanla yerini akan, sulanan ve zaman zaman kanayan ülserlere bırakır. Tümörün sınırları çok net değildir. Oluşan ülserler sürekli kanar, yapılan lokal tedaviye cevap vermez. Kıl dönmesinde üzerinde hızla gelişen bir sertlik, kanama olan deri görülürse bunun kanser öncesi bir lezyon olabileceği düşünülmeli ve mutlaka biopsi alınmalıdır.

Kıl dönmesi olan hastalarda sinüs ve çevresi total olarak çıkarılsa bile çevrede sertliğin devam ettiği, açılan yerin kapatılması sırasında cildin esnekliğini kaybettiği, dikişlerin zor geçtiği görülür. Cildi yaklaştırmak bazı vakalarda mümkün olmaz. Bu durum bazen sinüs plonidalis apsesinin tedavisi sırasında da görülebilir. Fakat apsede lay-open denilen teknik kullanılır. Apse ve alttaki yalancı kapsülle çevrili kıl yumağı total olarak çıkarılır. Daha sonra yara kürete edilip, yıkanarak açık bırakılır. Burda da yara dudaklarında kanamalı, sertlik vardır. Fakat bu sertlik mevcut enfeksiyonun yol açtığı ödeme bağlıdır. Kanama kontrolü zor oluyorsa marsupiyalizasyon yapılabilir.

Kanserli vakaların erkenden tanınması için sinüs pilonidalisin erkenden cerrahi olarak tedavi edilmesi ve çıkan parçanın histopatolojik teşhisinin konulması gerekir. Çoğu yerde çıkarılan parça patolojiye gönderilmediğinden bu kanserler gözden kaçmakta, geç dönemde yakalanan hastalarda kesin tedavi yapılamamaktadır.

 

Epidermoid kanserler dışında bu bölgede malign melenomlar da görülebilir. Bu benlerden gelişen kanserlerdir. Çok hızlı ilerlerler. Tanı konulduklarında çoğu kez tedavi şansını yitirmişlerdir. Çok kısa sürede metastaz yaparlar.

Sinüs plonidalis operasyonundan sonra çıkan parçanın patolojik tetkikinde epidermoid karsinom gelen vakalarda hasta metastaz yönünden araştırılır. Bunun için tüm vücut tomografisi, sintigrafi ve o bölgenin MR tetkiki yapılır. Tümörün anüs, kuyruk sokumu kemiği, yumuşak dokuya yayılıp yayılmadığına bakılır. Eğer hasta kıl dönmesi nedeniyle ameliyat edilmiş ise yeniden ameliyata alınır. Tümör çevre normal doku ile birlikte çıkarılır. Anüse ve alttaki kuyruk sokumu kemiğine yayılım varsa buralarda çıkarılır. Hastaya miles operasyonu + kalıcı kolostomi yapılır. Hastalara ameliyat sonu kemoterapi uygulanır. Radyoterapi vakasına göre bazı hastalara uygulanabilir.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi