• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Daha çok 15 – 40 yaşları arasında görülen kıl dönmelerinde asıl patoloji kişinin kendi kılının cilt altına girerek enfeksiyona yol açmasıdır. Erkeklerde kadınlara göre sıktır. Bunda erkeklerde daha daha fazla kıl olmasının rolü fazladır. Kıl dönmesi en çok kuyruk sokumunda görülen bir hastalıktır. Bunda kalçalar arasındaki oluğa kılın yerleşmesinin daha kolay olmasının rolü vardır.

Bu oluğa yerleşen kıl tenle veya hareket sırasındaki emme kuvveti ile cilt altına kolayca girer. Bu kanalın dar ve uzun olması kılın yuvarlanmasını kolaylaştırır. kuyruk sokumu dışında koltuk altında, göbek çukurunda da kıl dönmesine rastlanmaktadır. Özellikle göbek çukurunun derin olması ve çok kıllı olması burada da kılların yuvarlanmasın neden olabilir. Bunun oluşturan nedenlerde bir diğeride göbek hijyeninin iyi yapılmamasıdır. Özellikle çukur göbeği olanlarda hijyen çok önemlidir. Kıl dönmelerinde bir diğer kolaylaştırıcı faktör obezite ve aşırı terlemedir.

Kilolu Kişiler Risk Altında mı?

Kilolu kişilerde arkadaki kalçaların arasındaki oluk daha derindir ve kalçalar birbirinin üzerine katlanınca orada derin bir oluk oluşur. Buradaki kıllarda vakum etkisini daha fazla olmaktadır.  Birde bu tür kişiler oturarak çalışıyorlarsa sorun daha fazla olur. Vücut kıllarının kalın ve sert olmasında kıl dönmelerine daha fazla neden olur. Bu durum birazda kalıtsal olarak aileden gelir. Bu ailelerde kıl dönmelerinin erkeklerde fazla görülmesinin nedeni budur. Kıl dönmeleri genelde oturarak çalışmalarda daha fazla görülmektedir. Şöforler, pilotlar, büro elemanları risk gruplarını oluşturur. II. Dünya savaşın sırasında kıl dönmeleri en çok jeep kullanan askerlerde görülmüştür. Bu nedenle bu hastalığa jeep hastalığı denmiştir. Bayanlarda kıl dönmeleri dar giyinenlerde, büyük kalçalılarda görülen bir durumdur.

Dar giysiler sürtünmeyi ve terlemeyi arttırmaktadır. Bunun dışında kişinin hijyen kültürüde önemlidir. Düzenli ve sık banyo yapanlarda, kişisel hijyene dikkat edenlerde sinüs polinidalis oluşumunu daha azdır. Özellikle göbek temizliği bu banyolarda dikkat edilecek diğer bir konudur. Kıl dönmesinde tanı kolaydır. Kuşkulu vakalarda yumuşak doku us yapılabilir. Kıl dönmelerinin kendi kendine geçmesinin beklemek olayın kronikleşmesinden başka bir işe yaramaz.

Tedavisi Nasıl Olmalı?

Tek tedavisi cerrahidir. Erken vaklarda en iyi yöntem microsinüsektomi denilen yöntemdir.  Ameliyat dışı sklerozan madde enjeksiyonu, kriotrapi gümüş nitrat ile yakma gibi yöntemlerinde başarı çok azdır. Bunlarda nüks kaçınılmazdır. sklerozan madde olarak kullanılan %80 lik fenol çok yakıcı bir maddedir. Uygulanırken cilde teması ciddi yanıklara neden olabilir. Erken vakalarda yapılacak işlem microsinüsektomidir. Lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. İşlem sonrası hasta hemen işinin başına dönebilir. Herhangi bir istirahat gerekmez. Komplike vakalarda hastanın durumuna göre hareket etmelidir. Bunda cerrahın tecrübesi çok önemlidir.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi