• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Hemoroid (Basur) Kanaması Neden Olur?

Makatta olan kanamaların çoğu nedeni bu bölgedeki hemoroidlerdir. 40 yaş üzeri olan kanamalarda hemoroid dışı nedenlerde akla gelmeli ve hemoroid olsa bile tedavi öncesi mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.

 

Hemoroid kanamaları parlak kırmızı renktedir. Dışkılama sırasında veya sonrasında damla damla gelir. Kanın koyu olması, dışkıya bulaşık tarzda gelmesi altta başka bir nedenin yattığını düşündürmelidir.

 

Hemoroid dışında bağırsakların divertiküler hastalıklarında da kırmızı kanama olur. Fakat bunların iltihabı olursa kanamaya ağrıda eklenir. Bir diğer kanama nedeni poliplerdir. Bunlardada kanamalar kırmızı renktedir. Fakat hemoroidlere göre daha azdır.

Hemoroidler Nerede Görülür?

Hemoroidler anüs bölgesindeki toplar damarlardır. Bunların varisleşmesi, genişlemesi damarın sağlamlığını bozar. Damar çeperi incelir. En ufak bir kabızlık durumunda ıkınmaya bağlı basıncın arttığı durumlarda bu ince çeper yırtılır ve açık renkli kanamalar olur. Bu kanamalar basınç normale gelince yani dışkılama bittikten bir süre sonra durur. Uzun süre devam eden kanamalarda bazen hastalarda anemi belirtileri görülebilir. Fakat anemik hastalarda öncelikle bir kolon kanseri yönünden araştırma yapmak gerekir. Hemoroide bağlı anemiler nadirdir. Bu tür hastaların hemoroidleri zaten 4. derece ve çıplak gözle görülebilen hemoroidlerdir.

 

40 yaşın üzerinde ve özellikle ebeveynlerinde kolon kanseri olan kişilerde kolonoskopi şarttır. Dışkıda nisbeten koyu kan görülmesi bağırsak alışkanlığında değişiklik, hastanın zaman zaman ishal, zaman zaman kabızlık nöbetleri çekmesi, dışkı çapının incelmesi, tam boşalmama hissi, halsizlik yorgunluk uyarıcı olmalıdır. Bu hastalar mevcut anemiye bağlı soluktur. Erken tanı bunlarda da hayat kurtarıcı olabilir.

Kanamanın En Büyük Nedeni?

Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da bazen hiçbir neden yokken makat kanamaları olabilir. Özellikle emboli atakları geçiren, ayaklarında varisleri olan veya çeşitli kalp ameliyatları sonrası coumadin kullanan hastalarda bu durum görülür. Bunlarda da bağırsak iç mukozasının tahrişi sonucu bağırsak içinde yaygın kanamalar olabilir. İlacı kesmek veya daha zararsız başka bir ilaca geçmek gerekebilir.

 

Colıtis ulseroza vakalarındada kanamalı ishaller görülür. Bu tür hastalarda yapılacak bir rektoskopi ile biopsi alınır. Kesin tanı konur. Bu tür kanamalarda çeşitli ilaçlarla hastalık kontrol altına alınarak durdurma işlemi uygulanır. Makat kanamaları olan hastalarda mutlaka tanı konulmalı ve kanamanın kaynağı bulunmalıdır. İçte bulunan hemoroid kanamalarında laser veya band ligasyon şeçkin tedavidir. Diğer kanamalarda THD veya cerrahi tedavi uygulanır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi