• 0232 504 00 00
  • Atatürk Cad. No: 384/5 Alsancak, İzmir
  • Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

Kıl Dönmesi Nasıl Olur?

Kıl dönmesi genelde kuyruk sokumunda oluşan kronik bir enfeksiyondur. Oluşumunda en büyük neden buradaki cilt altına giren kıl veya saçtır. Kuyruk sokumundaki iki gluteal kıvrım arasında bir oluk vardır. Bu bölgeye çeşitli nedenlerle düşüp, yuvalanan kıl veya saç bir süre sonra cildin içine girer. Bu oluğa kıl veya saçın yapışmasında bu bölgedeki terin önemi büyüktür. O nedenle kıl dönmesi genelde oturarak çalışanlarda görülen bir durumdur.

 

Jeep Hastalığı Nedir?

Cilt içine giren kıl burada yavaş yavaş reaksiyona neden olmaya başlar. Çünkü artık vücut bu kendi kılı veya saçını yabancı bir cisim gibi algılamaktadır. Bu kıla karşı vücut yabancı cisim reaksiyonu gösterir. Bu reaksiyon başlangıçta yalancı kapsül içinde sıvı toplanması şeklindedir. Bu yabancı cisim izole edilmeye çalışılır. Bu sıvı toplanması gittikçe artar. Hasta o bölgede bir şişlik, bazen gerilmeye bağlı ağrı hissetmeye başlar. Bu anormal sıvı birikimi bir süre sonra oluşan bir delikten akmaya başlar. Artık kıl dönmesi tablosu bundan sonra başlamıştır. Hastanın iç çamaşırları sürekli kirlenir. Hasta arada bir ağırlık bir ağrı hisseder. Bazen bu oluşan drenaj deliği kapanır. Sıvı tekrar birikmeye başlar ve bir süre sonrada enfekte olur, apseleşir. Bu dönemde şiddetli bir ağrı başlar. Hasta oturması, yürümesi ağrılıdır. Şişliğin üzeri kızarık ve basmakla ağrılıdır. Bu durumda olan hastalarda acil cerrahi girişim gerekir. Çoğu yerde buna Jeep hastalığı da denir.

 

Kıl dönmelerine en çok baş ve sırttan dökülen kıllar neden olur. Bazen göbek çukuruna yuvalanan kıl yine burada da cilt altına girerek kronik enfeksiyona neden olur. Kıl dönmeleri çoğu hastada bu kadar vahim seyretmez. Akıntılarla yıllarca yaşayan, bunu önemseyen hastalar vardır. Kıl dönmelerinde ilk olarak o bölgede bir şişlik fark edilir. Enfekte olmuş durumlarda bu şişliğin üzerine basmakla ağrı ve hassasiyet duyulur. Üzerindeki cilt kırmızıdır. Akıntılar bir süre sonra kokulu olmaya başlar. Bu durum hasta ve çevresini çok rahatsız eder. Bir süre sonrada enfeksiyon ilerledikçe ağrı, ateş, halsizlik, bulantı gibi yakınmalar tabloya eklenir.

 

Kıl Dönmesi Herkesde Farklı Etki Gösterebilir

Hastalık kişiye göre çok çeşitli klinik tablolarla karşımıza çıkabilir. Apseli vakalarda gecikilirse apse kendiliğinden açılabilir. İrin boşalır ve hastanın bir nebze ağrıları azalır. Fakat bu durumdan sonra kronik bir sinüs pilonidalis tablosu oluşur. Sinüs bir cilde açılan diğer taraftan apse posu ile alakalı bir yoldur. Sinüs ağızları hastalığın nüks etme durumuna göre çeşitli sayılarda olabilir.

 

Vücuttaki kıl miktarının fazla olması, kalçalar arasındaki oluğun dar ve derin olması, fazla miktarda terleme, oturarak çalışanlarda buradaki kılların travmaya maruz kalması, şişmanlık kolaylaştırıcı faktör olarak sayabileceğimiz konulardır.

 

Son olarak kıl dönmeleri kendi kendine geçecek bir hastalık değildir. Mutlaka tedavi olmalıdır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00
Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

Yorumlar

  1. Cevapla

    Merhabalar ben 8 yıl önce kul dönmesi şikayeti ile operasyon geçirdim şuan tekrarladığının farkındayım ikinci operasyonun zorluğu var mıdır yardımcı olursanız sevinirim iyi günler

    • Op. Dr. Altan Karan
      Cevapla

      Geçmiş olsun, eski usül yöntemlerle oradaki kıl kesesi tam anlamıyla çıkarılmadığı için tekrar edebilmektedir. Geç olmadan mikrosinüsektomi yöntemiyle tedavi edebiliriz.

Yorum Yaz

Hemen Ara
Yol Tarifi